Boligmarkedet fortsetter å overraske

Boligmarkedet er som været: Hett, hett, hett.

Boligprisene stiger fortsatt, og er tilbake på 2008-nivå. Foto: Per Ervland
Boligprisene stiger fortsatt, og er tilbake på 2008-nivå. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra mai til juni steg boliprisene med 0,6 prosent. Justert for sesongvariasjoner, steg prisene med 1,1 prosent. De ferske boligpristallene ble lagt frem tidligere i dag av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Prisen på delte boliger steg mest, med 1,4 prosent, mens leiligheter steg med 0,9 prosent. Prisen på eneboliger falt med 0,7 prosent. Merk at dette er snittpriser. Det skal være store variasjoner rundt omkring i landet.

Hvor mye er din bolig verdt - akkurat nå? Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Mot boligprisboble?

Etter en høst der boliprisene falt markant, har de nå steget med hele 12 prosent fra årsskiftet. Den eneste måneden med negativ prisutvikling var mars.

Kan det fortsette slik?

- Folk har kjøpekraft og ser at de kan finansiere en god del lån gjennom boligkjøp. Vi velger å håpe og tro at boligkjøperne ikke handler utenfor lommeboks evne, noe som skulle tilsi et prisnivå likt det vi har i dag, sa Bjørn Birkeland, daglig leder i Prognosesenteret til DinSide i går.

Det er flere faktorer som spiller inn:

- Nå ligger det i kortene at renten skal opp på et eller annet tidspunkt, men det tror vi boligkjøperne er inneforstått med, sier Birkeland videre. - Arbeidsledigheten har økt, men er fortsatt lav i europeisk sammenheng. Psykologien er tilbake i markedet. Så jeg tror vi skal bevege oss litt sidelengs utifra det prisnivået vi har i dag.

Er det boligprisfest eller krise?

Prissjokk for Obos-boliger

Boliger i Norges største borettslag, Obos, steg med hele tre prosent fra mai til juni. I juni var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte Obos-boliger 30.294 kroner. Obos-prisene har steget med hele 18,4 prosent siden bunnen i desember i fjor. Da var gjennomsnittlig kvadratmeterpris 25.595 kroner. Kvadratmeterprisen er tilbake på 2008-nivå, 1,4 prosent høyere enn i juni i fjor.

- Prisoppgangen er høyere enn forventet. Den lave renten gjør at det ikke er usannsynlig med en ytterligere prisoppgang ut året. Igangsettingen av nye boliger er på et meget lavt nivå, og man kan forvente en fortsatt prisstigning på boliger hvis ikke nybyggingen tar seg opp, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS, melder NA24.

I årets første halvår har Obos solgt dobbelt så mange nye boliger som i hele 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer