- Boligmarkedet fortsetter å overraske

Boligprisstatistikken for mai er klar.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vårens boligprisoppgang fortsatte i mai. Prisene steg med 1,2 prosent fra april, viser ny statistikk. De ferske boligpristallene ble lagt frem tidligere i dag av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Ifølge Finn Tveter i NEF flater boligprisene vanligvis ut i mai, så justert for sesongvariasjoner er prisene 1,3 prosent høyere i mai enn i april. Boligprisene er nå 1,2 prosent lavere enn i mai for ett år siden, og kun fire prosent lavere enn toppmåneden august 2007.

Overrasket over prisoppgang

- Det er overraskende på bakgrunn av den tiden vi har vært gjennom, sier nestleder Thorbjørn Ek i EFF. - Det er ikke mange jeg kjenner som ville sagt for seks til tolv måneder siden at verden og boligmarkedet hadde sett ut slik det gjør nå.

Han oppsummerer dagens boligmarked på følgende måte:

- Det som er typisk nå, er at prisene går oppover, volumet går ned, og det er et fungerende marked, sier Ek og legger til at det er først og fremst folk som er nødt til å skaffe seg bolig, som handler nå.

- Det er større grad av de som for eksempel har behov for et ekstra soverom, eller som har behov for en bolig ekstra fordi de skiller seg, som er aktørene på markedet.

Direkteoppdatering på CoverItLive

Vi fulgte pressekonferansen direkte, i vinduet under, med CoverItLive. Trykk på play for å lese mer.


Hvor mye er din bolig verdt - akkurat nå? Finn ut med vår boligtakstkalkulator.

Opptur i 2010

I andre halvdel av 2008 gikk boligmarkedet på en ordentlig smell, og med de negative utsiktene for økonomien tippet de fleste på en ordentlig bolignedtur i 2009.

Foreløpig har ikke trenden sett slik ut. Boligprisene har steget jevt og trutt de siste månedene, og nå har ekspertene begynt å gjøre om på prognosene sine.

Forrige uke meldte Statistisk sentralbyrå (SSB) om at de regner med en positiv utvikling, på tross av at arbeidsledigheten vil øke.

- Vi antar nå at økningen i arbeidsledigheten vil bidra til at boligprisene ikke fortsetter å vokse vesentlig før litt ut i 2010, og at prisene da i gjennomsnitt vil være rundt 2 prosent høyere enn i år. Som årsgjennomsnitt venter vi at boligprisene i 2011 og 2012 vil stige med rundt 5 prosent, melder SSB i deres ferskeste Konjunkturbarometer.

Neste måned kommer både NEF og EFF med nye prognoser for boligmarkedet.

- Flater markedet helt ut nå, så ender vi i minus i år. Men om vi har en liten stigning er vi veldig fort på plussiden. Her kan alt skje, sier Thorbjørn Ek i EFF.

Les også: Boligmarkedet har lysnet - se hvor

Les også: Her er den virkelige krisen i boligmarkedet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer