Boligmeglerne optimistiske

Eiendomsmeglerne regner med en gjennomsnittlig prisstigning på boliger på mellom tre og fem prosent i 2008.

Publisert
Sist oppdatert

I 2007 ble prisveksten 11 prosent.
Spådommen ved forrige årsskifte var en vekst på 10 prosent.

- Vi går sidelengs inn i 2008. Kjøperne er mer avventende enn det vi har sett tidligere, men bransjen tror at omsetningen av boliger vil bli høy, sier nestleder i Eiendomsmegler-foretakenes Forening (Eff), advokat Torbjørn Ek.

- Dersom vi bare ser på de økonomiske realiteter hos norske boligkjøpere, er det ikke grunnlag for å hevde at vi står foran en situasjon som skulle tilsi noen mindre prisvekst eller prisnedgang, sier han.

Flere faktorer

Illustrasjon: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Videre sier Ek at Eff tror at den psykologiske effekten av den svake nedgangen i boligprisene i høst, den internasjonale finansuroen og den usikkerheten den skaper, vil påvirke Norge og ha betydning for den hjemlige prisutviklingen.

Heller ikke Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) tror på like stor prisvekst på boliger i 2008 som de seneste årene.

- Vi tror at boligprisene vil stige med tre prosent i år, sier formann i NEF, Øivind A. Tandberg.

Makroøkonomiske tendenser for 2008

2007 et godt år

Selv om desember var mager kost for de fleste som solgte bolig, var 2007 sett under ett et godt år for boligselgerne.

Den gjennomsnittlige realprisen gikk ned med 1,7 prosent fra november til desember, men for 2007 under ett steg prisen med 11 prosent sammenlignet med 2006, viser statistikken som Econ har utarbeidet for Eff og NEF. Statistikken omfatter alle boliger som er omsatt via FINN.no.

Administrerende direktør i NEF, Finn Tveter, understreker at det er store regionale forskjeller i prisveksten. De som solgte bolig i Sandnes, kunne glede seg over en prisvekst på 24 prosent, mens en boligselger i Hedmark, utenom Hamar, måtte nøye seg med 2 prosent. Oslo hadde en vekst på 12 prosent.

Det er også variasjon mellom boligtypene. Den gjennomsnittlige prisen på eneboliger gikk opp med 13 prosent i fjor. Den tilsvarende prisveksten for delte boliger var 15 prosent, mens prisen på leiligheter gikk opp med 10 prosent i fjor sammenlignet med 2006.

Regn ut: Så mye er boligen din verdt.

Boligen tar mer av inntekten

Selv om boligkjøpet i dag tar langt mindre av inntekten enn den gjorde for noen år siden, tok renteutgiftene mer av inntektene i 2007 enn i 2006.

Renteutgiftsandelen ble på 27 prosent for enslige førstegangsetablerere mot 21 prosent i 2006, 15 prosent for det unge paret (11 prosent) og 9 prosent for det etablerte paret (6 prosent).

Boligbarometret til Eff og NEF viser at boligens belastning på folks økonomi var på topp i 1987 da boligkjøpere måtte bruke 60 prosent av inntekten. Deretter sank andelen kraftig fram til 1997 da den økte igjen og nådde en ny topp i 2001/2002 med rundt 30 prosent.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer