Boligprisåret 2012:

Boligprisene opp med 7,7 prosent fra 2011 til 2012.

Boligprisstigningen dabbet av mot slutten av 2012.  Foto: Colourbox.com
Boligprisstigningen dabbet av mot slutten av 2012. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om det er godt nytt eller ikke, kommer an på hvor du er på boligstigen. Ett er likevel sikkert: Boligprisutviklingen i 2012 var sterk. Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk viser at boligprisene er 8,8 prosent høyere enn i desember i fjor, og gjennomsnittlig kvadratmeterpris i 2012 er 7,7 prosent høyere enn de var året før, melder Dn.no.

Boligprisene sto riktignok på stedet hvil i desember, ikke ulikt november måned. Den underliggende tendensen er likevel positiv: Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,7 prosent i desember og 0,5 prosent i november. Til sammenligning var prisutviklingen i desember i fjor noe bedre enn normalt. Nominelt falt prisene med 1,5 prosent fra november til desember, men justert for sesongvariasjoner økte prisene med 0,5 prosent.

Meglerbransjens boligprisstatistikk er utarbeidet av analysebyrået Pöyry på vegne av Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

Hvor mye er boligen din verd? Finn ut med vår boligpriskalkulator

Leiligheter trekker opp

Det er leiligheter som trekker opp statistikken, både siste måned og siste år. Kvadratmeterprisen på leiligheter steg med 0,9 prosent i desember, mens delte boliger steg med 0,6 prosent. Eneboliger falt 3,2 prosent i pris. Sett under ett for året steg leiligheter med 10,2 prosent, delte boliger med 6,4 prosent og eneboliger med 5,6 prosent.

Og etterspørselen etter leiligheter kommer ikke til å bli mindre fremover, skal vi tro BoligMeteret, en undersøkelse utført av Prognosesenteret på vegne av Eiendomsmegler1.

Til tross for at mer enn halvparten av de spurte gjerne vil bo i en enebolig i fremtiden, ønsker nesten en tredjedel å bo i leilighet.

–Andelen som ønsker å bo i leilighet er større enn andelen som bor i leilighet i dag, heter det i rapporten.

Opp i borettslag

Hos Garanti Eiendomsmegling, som stort sett formidler brukte borettslagsboliger tilknyttet boligbyggelag, svingte prisstatistikken oppover i desember. Prisene på omsatte borettslagsleiligheter gikk opp med 2,7 prosent fra november til desember viser fersk statistikk.

Det siste året har prisene steget med hele 9,3 prosent. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var 27.230 kroner i desember, opp fra 26.505 kroner i november og 24.922 kroner på samme tid i fjor.

- Etter prisnedgang forrige måned stiger nå prisene igjen. Samlet prisoppgang på nesten 10 prosent i 2012 er meget hyggelig, og høyere enn de fleste spådde på forhånd, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en pressemelding.

Slik var det også med boligprisene i Norges største borettslag, OBOS, som steg med 1,1 prosent i desember. I 2012 steg prisene med 10,8 prosent, melder OBOS.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i desember for omsatte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området var 41.557 kroner. I desember ble det solgt 298 boliger i OBOS-tilknyttede borettslag, mot 460 i desember i 2011.

– Prisoppgangen fortsatte også i desember, til tross for færre salg enn i samme måned i 2011. OBOS tror prisveksten fortsetter i 2013 og at prisene året under ett vil øke med cirka 5 prosent, sier konsernsjef Martin Mæland i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer