Boligprisene faller fortsatt

Ferske tall viser at boligprisene går ned, og leiligheter faller mest.

Røde tall i boligmarkedet. Foto: Sxc.hu
Røde tall i boligmarkedet. Foto: Sxc.hu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene gikk ned 1,7 prosent fra august til september i år. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,8 prosent lavere enn i august.

Prisene er 4,5 prosent lavere enn samme måned i fjor. Gjennomsnittsprisen i hele 2008 er drøyt 1 prosent lavere enn gjennomsnittet i fjor.

De ferske boligpristallene ble lagt frem av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) i dag.

- Norge har et ganske robust boligmarked. Og det er ikke store endringer i prisene i år i forhold til i fjor, sier styreleder i EFF, Stein Drogseth, til DinSide.

Finn ut hvor mye din bolig er verdt akkurat nå! Bruk DinSides boligpriskalkulator.

- Demp prisforventningene

Leder i NEF, Christian Dreyer, kommer med en klar melding til alle som sliter med å selge boligen sin.

- De må nedjustere prisforventningen. Så hardt og brutalt er det. Det er det grepet en må gjøre for å møte markedet, sier Dreyer.

Og det ser det ut som folk har begynt å gjøre.

- De fleste selgerne har tatt innover seg at de ikke vil slå prisrekorden i nabolaget, og aksepterer bud som er lavere enn det de ville akseptert for et halvt år tilbake, sier Dreyer.

Dreyer sier usikkerheten i markedet setter sine spor i boligmarkedet.

- Den store mørke skyen som heter finanskrise påvirker også boligmarkedet. Det er usikkerhet i norsk og internasjonal økonomi, og boligmarkedet slipper ikke unna.

Nå er det salg på finn.no: Se etter "Ny pris".

Prisnedgangen størst for leilighetene

Prisene på eneboliger har stått stille den siste måneden, men er 2,3 prosent lavere enn i september 2007. Prisen på delte boliger sank med 1,2 prosent den siste måneden, og er 3,8 prosent lavere enn for et år siden.

Prisen på leiligheter fortsetter å falle mest. Prisene gikk ned 2,2 prosent i september, og er hele 5,9 prosent lavere enn for et år siden.

Og boligselgere som ønsker å kvitte seg med leilighetene sine sliter akkurat nå. I september er det blitt solgt 12,4 prosent færre leiligheter enn samme måned i fjor.

Det tar nå 34 dager i snitt å selge en bolig, en nedgang fra 40 dager i august. Det er riktignok vanlig at formidlingstiden reduseres denne måneden i forhold til august.

Alle områder går i minus

- Alle områder som har hittil vist en positiv trend, har gått ned i pris den siste måneden, sier leder i NEF, Finn Tveter.

Sandnes og Stavanger, som har hatt en stor prisvekst hittil i år, har gått ned henholdsvis 1 og 2 prosent den siste måneden.

I Bergen og Lillehammer har prisene også gått ned 2 prosent den siste måneden, og totalt sett ligger nå prisene i disse to områdene 6 prosent under gjennomsnittet i 2007.

Spår nedgang neste år

Utsiktene for boligprisene de neste månedene ser mørke ut for mange av dem som har tenkt til å selge boligen sin. Fra flere hold varsles det om en ganske betydelig reduksjon i prisene.

- Vi forventer at prisene fra september til november vil falle cirka 3 prosent. Og så tror vi på et fall i gjennomsnittsprisen fra 2008 til 2009 på 5 prosent, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities.

Wilhelmsen ser det riktignok som ganske sannsynlig at prisfallet kan bli større enn det First Securities anslår.

- Vi tror det er større sjanse for at prisene faller mer enn anslått, enn at de faller mindre enn anslått, sier Wilhelmsen til DinSide.

Grunnen er todelt:

- Det viktigste er at prisene har steget mye i forkant. De har steget mer enn både inntekt og byggekostnader skulle tilsi, så det er naturlig at det kommer en korreksjon i markedet. I tillegg har vi det makroøkonomiske bildet vi ser nå, med økt arbeidsledighet i norsk økonomi og høyere boliglånsrente på krot sikt, som er med på å forsterke prisfallet ytterligere, sier Wilhelmsen.

Den månedlige rapporten Boligmeteret, utarbeidet av MakroSikt for Eiendomsmegler1, har også konkludert med at boligprisene vil falle drøyt 5 prosent neste år. Prognosesenteret har også varslet at prisene vil synke måned for måned i 2008, og at nedgangen fortsetter i 2009.

Nå kan du gjøre et boligkupp

Dette skjedde i august

Forrige måned fikk boligprisene en liten oppgang. Det er vanlig i august, siden fellesferiemåneden juli alltid ser en nedgang i boligprisene. Men oppgangen var mindre enn normalt, derfor gikk de sesongkorrigerte prisene ned 1,1 prosent fra juli til august.

Kalkulator: Bør du eie eller leie?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer