Boligprisene falt i desember

Boligprisene falt med 1,1 prosent fra november til desember i fjor.

Kalde desember la en demper på boligprisene. Foto: COLOURBOX.COM
Kalde desember la en demper på boligprisene. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene falt i årets siste måned, viser meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk. Men den underliggende trenden er positiv: Justert for sesongvariasjoner steg prisene med 1 prosent fra november til desember.

Og det er eneboliger som trekker opp, med en prisoppgang på 3,6 prosent. Delte boliger steg med 1,2 prosent, mens leiligheter falt 0,3 prosent i pris i årets siste måned.

Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er utarbeidet av Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), basert på data fra Finn.no.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligpriskalkulator

God prisutvikling i 2010

Selv om prisutviklingen dabbet noe av mot slutten av året, var utviklingen i boligmarked god i fjor, sett under ett. Totalt steg boligprisene med 8 prosent, slik NEF spådde ved inngangen til året.

- Vi tror på en vekst i gjennomsnittsprisen på 8 prosent i 2010 målt mot gjennomsnittsprisen i 2009. Vi legger til grunn at det meldes om økt ledighet, men at det ikke er dystre utsikter for arbeidsmarkedet, at renten vil øke noe, men fortsatt holde seg på et lavt nivå, og at det er forventet et moderat lønnsoppgjør, sa Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) i januar i fjor.

Eff holdt litt mer igjen og spådde en prisvekst på 6-7 prosent i fjor.

NEF tror på en tilsvarende vekst i boligprisene i året som kommer, mens Eff tror på en boligprisøkning på 6-8 prosent i 2011.

Obos-prisene falt

Prisene på boliger i Norges største borettslag, Obos, falt også med 1,1 prosent fra november til desember. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for Obos-boliger er nå 33.064 kroner, mot 33.442 i november. Dette var forøvrig den høyeste kvadratmeterprisen Obos har notert.

- I årets siste måned fikk vi en naturlig korreksjon på et boligår hvor prisene steg med hele 7,5 prosent. De siste 24 månedene har prisene steget med nesten 30 prosent. Vi forventer en prisstigning også i neste 12-måneders periode på mellom 5 og 10 prosent, sier konsernsjef i Obos, Martin Mæland, i en pressemelding.

Gjennomsnittsprisen på brukte Obos-boliger for hele 2010 sammenlignet med hele 2009 viser en prisoppgang på 9,5 prosent.

Prisveksten fortsetter i 2011

- Selv om bruktboligprisveksten har vært sterk i 2010, ble den likevel omtrent som forventet, skriver Karl Johan Haarberg, Kjell Senneset og Kåre Elnan i Prognosesenteret i rapporten BoligMeteret for 4. kvartal i 2010.

BoligMeteret er utarbeidet på vegne av EiendomsMegler1, og måler den månedlige utviklingen i økonomien og bruktboligmarkedet.

- Tiltakende befolkningsvekst – befolkningen økte med 20.000 personer i tredje kvartal i 2010 mot 15.000 personer i de foregående to kvartalene – kan kanskje føre til at prisveksten tar seg litt opp i 2011. Alt i alt ser vi for oss en bruktboligprisvekst på 7 % i 2011.

Andre faktorer som kan bidra til økte boligpriser er lav boligbygging, positive forventninger til fremtidig boligvekst, lave renter, økt sysselsetting og økte realdisponible inntekter hos husholdningene det neste året.

NEF er hakket mer optimistisk i sine anslag for prisveksten i det nye året, og spår en gjennomsnittlig prisvekst på 8 prosent i 2011.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer