Boligprisene flater ut i mai

Boligprisene steg med 0,3 prosent i mai.

Prisutviklingen i mai var som normal - tilnærmet flat. Foto: colourbox.com
Prisutviklingen i mai var som normal - tilnærmet flat. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med 0,3 prosent i mai, viser eiendomsmeglerbransjens månedlige boligprisstatistikk. Dette er omtrent som forventet - mai er normalt en måned med flat prisutvikling.

- Boligprisene er nå 9,1 prosent høyere enn i mai 2009, sier Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff). Dette er 5,1 prosent høyere enn i toppmåneden august 2007, men 4,5 prosent lavere, korrigert for inflasjon.

Eiendomsmeglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) i samarbeid med Econ Pöyry og Finn.no.

Hvor mye er din bolig verdt?

Finn ut med vår boligpriskalkulator

Et normalår

Med unntak av en litt laber februar, har boligprisene steget jevnt og trutt siden august i fjor.

Prisene på delte boliger trekker opp - de steg med 0,9 prosent fra april til mai i år, mens prisen på leiligheter steg med 0,4 prosent. Eneboliger har ikke steget noe i april til mai, men prisene er 8 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Mai er tradisjonelt en måned med økt omsetning, og slik har det også vært i år.

- Dette gjelder nok spesielt eneboliger, sier Laugen. Og det er også derfor den tilnærmet flate prisutviklingen, siden eneboliger har stått for en stor del av volumet.

Skal du på visning? Ikke glem å stille disse spørsmålene

Hvor går prisene fremover?

- Det er to ting som spesielt påvirker hvordan prisene kan gå fremover, sier Terje Buraas, leder i Eff. - Det ene er renten, det andre er bankenes utlånspraksis.

Han tror at prisutviklingen fremover vil fortsette i et rolig tempo. Leder i NEF, Christian Dreyer, tror også vi går inn i en periode med flat prisutvikling.

- Vi har et sunt prisnivå, tatt hensyn til den økonomiske stillingen til privatpersoner rundt omkring, og markedet er i balanse, konkluderer Laugen.

Optimismen avtar

BoligMeteret for mai viser at det siste halvårets gryende optimisme har fått seg en knekk. Boligprisene fortsetter oppover, men tendensene till prispress kan se ut til å avta noe.

BoligMeteret er utarbeidet av Prognosesenteret på vegne av Eiendomsmegler1.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer