Boligprisene gjorde et hopp i august

Dette er langt sterkere vekst enn ventet.

En god, solrik balkong kan øke verdien på en leilighet med en halv million. Det koster langt mindre å bygge. Foto: Per Ervland
En god, solrik balkong kan øke verdien på en leilighet med en halv million. Det koster langt mindre å bygge. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisene på boliger steg 2,9 prosent i august. Justert for sesongvariasjoner, steg prisene med 0,6 prosent, viser ferske tall fra eiendomsmeglerbransjen. Dette er sterkere enn normalt i august, og langt sterkere enn ventet, melder E24.no.

Les også: Boligprisene falt i juli

Boligprisene er 9,4 prosent høyere enn på samme tid i fjor, og hittil i år har boligprisene steget 8 prosent. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 28.200 kroner.

- Det har vært en annerledes august. Historisk er det ganske lik utvikling fra juli til august, og de siste fire-fem årene har prisutviklingen vært på gjennomsnittlig 2 prosent. Nå er prisutviklingen noe sterkere, sier Finn Tveter, direktør for NEF ifølge DN.no.

Rekkehus trekker opp

Det er prisen på delte boliger, som tomannsboliger og rekkehus trakk opp: Her steg prisene med 4,7 prosent i gjennomsnitt. Prisen på eneboliger steg med 3,2 prosent, mens leilighetsprisene økte med 2,5 prosent i pris.

Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er utviklet på vegne av Eiendomsforetakenes Forening (Eff) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) av Econ Pöyry, med grunnlag i data fra Finn.no

Hvor mye er boligen din verdt?
Finn ut med vår boligpriskalkulator

Hopp i borettslag

Prisene på boliger i Norges største borettslag, OBOS, steg med hele 5,1 prosent fra juli til august i år. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris var i august 37.062 kroner. Dette er 12,4 prosent høyere enn i august 2010.

– Prisveksten i august er mye kraftigere enn ventet, etter en naturlig justering ned i forrige måned. Det er fortsatt et høyt volum av boliger ute i markedet, og som en naturlig følge av prisutviklingen på brukte boliger ser vi nå også at det selges mange nye boliger, sier konsernsjef Martin Mæland i en pressemelding.

Hittil i år har prisene steget med 12 prosent.

– Alt tyder på fortsatt prisvekst fremover, om enn ikke like kraftig som denne måneden, sier Mæland.

Prisene på borettslagsleiligheter formidlet av Garanti Eiendomsmegling er 1,9 prosent høyere i august 2011 sammenlignet med måneden før. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var i august 2011 på 24.792 kroner, opp fra 24.336 kroner, skriver meglerkjeden i en pressemelding.

I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 11,6 prosent. I august i fjor var snittprisene på borettslagsleiligheter 22.222 kroner.

- August har alltid vært en sterk måned så prisoppgangen er ikke overraskende. Det er stor aktivitet i markedet, og salget av borettslagsboliger går meget bra for tiden, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en pressemelding.

Meglerkjeden melder også om en oppgang i antall budgivere og bud per formidlete bolig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer