Boligprisene i mars

I februar flatet, noe overraskende, boligprisene ut. Nå er de på vei opp.

Februar gikk mot trenden - og boligprisene flatet ut.  Foto: Per Ervland
Februar gikk mot trenden - og boligprisene flatet ut. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med en prosent i mars i år. Prisene er nå 10,7 prosent høyere enn i mars i fjor, og prisene har økt i alle boligtyper, viser eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk.

Prisene er nå 3,3 prosent høyere enn toppmåneden august 2007. Korrigert for inflasjon er det imidlertid et lite stykke igjen, reelt sett er prisene er 5,5 prosent lavere.

Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er utarbeidet av Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), i samarbeid med Econ Pöyry og FINN

- Marstallene viser at markedet i stor grad har stabilisert seg, og at vi både har et edruelig og nøkternt marked, fortsetter advokat Ek. Samtidig erfarer vi at det er flere kjøpere enn selgere, og at kjøperne bruker god tid på å finne den riktige boligen. Det bekreftes både av det lave utbudet av boliger og den relativt korte formidlingstiden, sier advokat Torbjørn Ek, nestleder i Eff.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligpriskalkulator

Prisøkningen varierer etter boligtype

- Eneboliger hadde den høyeste veksten og prisene steg her med 2,8 prosent fra februar til mars. Prisene økte mest i Moss, Øvre Romerike, Telemark, Oppland og Buskerud.

- Prisene på delte boliger økte med 0,4 prosent fra februar til mars, og var 11,3 prosent høyere enn i mars 2009.

- Prisene på leiligheter økte med 0,5 prosent fra februar til mars, men var 10,5 prosent høyere enn i mars 2009.

Går mye raskere å selge

Tallene viser også at boligsalget nå i snitt tar 10 dager kortere tid enn i februar.

Formidlingstiden (altså tiden fra en bolig annonseres siste gang på FINN til den er solgt) var i mars i snitt 28 dager – dette er hele 16 dager mindre enn i mars 2009.

Det er i Trondheim boligene går raskest unna, med kun 14 dager i formidlingstid. Lengst tid å få solgt bolig tar det i Østfold, hvor gjennomsnittlig formidlingstid i mars er 56 dager.

Boligbarometer

Boligbarometeret måler andel av inntekt som går med til å dekke renteutgifter; og viser for tre eksempelhusholdninger. Ikke overraskende bruker den enslige førstegangsetablereren mest - her utgjør renteutgiftene 17 prosent av lønnsinntektene (snitt hittil i år). Unge par bruker rundt 10 prosent av lønnen på renter, mens etablerte par slipper unna med 5 prosent.

- Vi må tilbake til 2004-2005 for å finne tilsvarende lave tall, sier Ek. - Basert på boligbarometertallene skulle en trodd at prisveksten hadde vært sterkere.

Hittil i år har det vært en prisvekst på 6 prosent. Samtidig bidrar den lave renten til at husholdningene nå bruker betydelig mindre av sin lønnsinntekt på betjening av renteutgifter.

- Edruligheten som preger markedet er kanskje også et utslag av usikkerhet. Selv om vi i Norge er godt skjermet fra finanskrisen så påvirkes markedet av det som skjer internasjonalt akkurat nå. Det er nå et spørsmål om demningen brister eller om aktivitetsnivået og prisnivået fortsetter sideveis, sier Ek.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer