Boligprisene jevnes ut

Gjedrems dystre spådommer klarte å legge en liten demper på boligprisveksten.

Boligprisene flatet ut i februar. Foto: Per Ervland
Boligprisene flatet ut i februar. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med 0,4 prosent i februar i år. Justert for sesongvariasjoner var prisene 1,2 prosent lavere i februar enn i januar.

- Dette er noe svakere enn hva som er normalt for februar, sier Finn Tveter i NEF på en pressekonferanse.

Prisene er nå 10,4 prosent høyere enn i februar 2009. De er også 2,3 prosent høyere enn i toppmåneden august 2007, men fem prosent lavere, korrigert for inflasjon.

- Det er viktig å presisere at vi er langt fra en all time high på boligprisene, sier Torbjørn Ek i Eff og peker på at til tross for at boligprisene nominelt er høyere enn i 2007, men reelt er de altså 5 prosent lavere.

Eiendomsmeglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er utarbeidet av Econ Pöyry og Finn.no på vegne av Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Hvor mye er din bolig verdt?

Finn ut med vår boligpriskalkulator

En milepæl

- Den norske gjennomsnittsboligen har akkurat plassert 2,5 millioner, sier Tveter.

Prisene på eneboliger og leiligheter steg med 0,3 prosent fra januar til februar, mens prisene på delte boliger steg med 1,7 prosent.

- Vi tror dette er et sunt marked der kjøperne og selgerne finner hverandre på en edruelig måte, sier CHristian Dreyer i NEF.

Her stiger det mest

- Boligprisene i Sandefjord og Larvik har økt med hele 7 prosent fra 2009 til 2010, sier Finn Tveter. Her sammenlignes snittprisen på boliger i 2009 med 2010 så langt.

Boligprisene steg minst i Tromsø og Øvre Romerike - med 3 prosent. Prisveksten i de store byene er også lav. I Bergen, Stavanger og Trondheim steg prisene med 1 prosent i februar, mens prisene sto stille i Oslo, Kristiansand og Tromsø.

Omsetningen har imidlertid økt til 4.800 formidlete boliger på Finn.no i februar i år fra 4.300 i fjor og 4.400 året før. Omsetningshastigheten har også økt over hele landet, med unntak av Telemark.

- I tillegg til at varelageret er lite har vi hatt en stopp i prosjektmarkedet, sier Christian Dreyer i NEF. Dette kan tyde på et oppsving i boligmarkedet, men kjøperne handler edruelig, ifølge NEF-lederen.

- Belåningsgraden er urovekkende høy

Sentralbanksjefen tror boligprisene kan falle mye, fordi norske husholdninger har tatt opp urovekkende mye lån. Men er det egentlig så ille? Se hvem som er i faresonen


Med finanskrisen kom byggestopp i boligmarkedet. Økonom og analytiker Bjørn Erik Øye er bekymret: Det er dette som er den virkelige krisen i boligmarkedet

- Dette er en mye større utfordring enn Sentralbanksjefens bekymring for skattesystemet, sier Dreyer.

Venter prisoppgang

- Med det lave antallet boliger og leiligheter som er til salgs, skulle vi tro det ville vært en større økning i boligprisene, sier Torbjørn Ek i Eff.

Han tror folk har mye mer is i magen, og litt frykt for hva som ligger foran oss - men tror likevel på økte boligpriser i løpet av 2010.

- På et eller annet tidspunkt, så kommer det (en prisstigning, red. anm.). Når de første sauene begynner å føle seg trygge, følger de andre etter.

Men når dette kommer, før sommeren i år - eller neste år - vil han ikke si.

Obos-prisene flater ut

Prisene på omsatte boliger i Norges største borettslag, Obos, sank med 0,4 prosent fra til januar til februar. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 31.830 kroner.

Hittil i år har prisene på Obos-leligheter steget med 3,5 prosent, og de er nå 15 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

– Prisutviklingen i februar er helt normal, sett i forhold til det kraftige prishoppet vi så i januar. Det er helt naturlig at det nå jevner seg noe ut, sier konsernsjef Martin Mæland i Obos i en pressemelding.

I februar ble det omsatt 449 boliger i OBOS-tilknyttede borettslag mot 435 boliger i februar 2009.

Prisene steg i januar, og ekspertenes råd er klart: Har du sittet på gjerdet en stund, er det nå du børselge boligen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer