Boligprisene opp 1,5 prosent i april

Den positive trenden fortsetter.

Eneboliger trekker prisveksten oppover.  Foto: colourbox.com
Eneboliger trekker prisveksten oppover. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hva kan vi vente oss i april? sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

De siste årene har prisene økt med 1,33 prosent i snitt i april - fra å falle med en prosent til å stige med 4 prosent.

Og den faktiske prisutviklingen var ikke langt unna snittet, boligprisene økte med 1,5 prosent i april i år.

Boligprisene er nå 9,9 prosent høyere enn på samme tid i fjor, og 4,7 prosent høyere enn forrige toppmåned, august 2007. Korrigert for inflasjon er prisene imidlertid 4,6 prosent lavere enn toppmåneden, ifølge meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk.

Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er utarbeidet av Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), i samarbeid med Econ Pöyry og Finn.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligverdikalkulator

Eneboliger trekker opp

Prisen på eneboliger steg med 2,5 prosent fra mars til april, og er dermed 9,7 prosent høyere enn i april 2009. Delte boliger steg med 0,8 prosent i april, mens leiligheter steg med 1,3 prosent.

- Det er eneboligene som er den type bolig som drar prisene oppover, sier Tveter.

Men det er kanskje ikke fullt så enkelt. Nyvalgt leder i Eff, Terje Buraas peker på hvordan mangelen på nybygg er med på å presse prisene oppover - ved å skape mangel på ledige eneboliger.

- Vi savner nybygg til 50-åringer som vil i leilighet, når disse kommer vil det utløse salg av eneboliger, som igjen vil utløse salg av rekkehus og leiligheter, sier Buraas.

Prisutviklingen i årets første fire måneder har vært på 6,2 prosent. Eneboliger har økt med 10,9 prosent, delte boliger med 7,7 prosent og leiligheter har økt 4,5 prosent i pris hittil i år.

Hvor skal prisene videre?

- 1. januar 2010 satt vi her og spådde prisutvikling og prisoppgang på 8 prosent for 2010, og vi sa da at det meste av prisoppgangen ville komme i årets første fire måneder, sier Christian Dreyer, i NEF, og peker på at dette langt på vei stemmer. Mørke skyer truer i horisonten fra USA - mens fortsatte lave renter vil virke inn positivt.

- Men vi står fortsatt på vår prognose, sier Dreyer.

- I Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) spådde vi en 6-7 prosent for året, og vi står fortsatt på dette, sier Buraas.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligverdikalkulator

Stabilt i borettslag

Etter en kraftig prisoppgang i mars, sto prisene stille på omsatte leiligheter i Norges største borettslag, Obos i april. Hittil i år har prisene steget med 6 prosent, skriver Obos i en pressemelding.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på omsatte OBOS-leiligheter var i april 32 595 kroner. Prisene er 13,1 prosent høyere enn i april i fjor.

- Prisene holder seg på et svært høyt nivå. Boligmarkedet er godt, men mange er fortsatt litt avventende, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS i en pressemelding.

I april ble det omsatt 475 boliger i OBOS-tilknyttede borettslag, mot 445 boliger i april 2009.

Les også: Boligprisene gikk opp i mars.

Optimisme

Norske husholdninger har opplevd en positiv utvikling for egen økonomi de siste 12 månedene, og forventer den samme positive utviklingen for det kommende året, er konklusjonen i månedens BoligMeter. Dette kan virke stimulerende på boligprisene.

BoligMeteret er utført av Prognosesenteret på vegne av EiendomsMegler 1.

Det er også en kraftig økning i andelen av husstander som forventer økning i boligprisene,
- Dette vil i seg selv bidra til økning i boligprisene ved at de som skal kjøpe boliger er mentalt innstilt på å betale mer ved kjøp, heter det i rapporten.

Videre konkluderer rapporten med at formidlingstiden av boliger er på vei ned, noe som indikerer større etterspørsel, samtidig som at antall salg har falt i forhold til tilsvarende perioder foregående år, noe som indikerer at tilbudssiden liggerpå et lavt nivå - sammen med antall boliger til salgs på Finn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer