Boligprisene opp 3,4 prosent i januar

13,1 prosent høyere enn i januar i fjor

Snø og kulde har ikke lagt noen demper på boligprisene. Foto: Colourbox.com
Snø og kulde har ikke lagt noen demper på boligprisene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med 3,4 prosent i årets første måned, viser boligbransjens ferske boligprisstatistikk. Dette er en økning på 13,1 prosent fra samme tid i fjor.

- Det er vel ingen overraskelse at januartallene er gode? Det er lav rente, lite boligbygging - og det gir gode januartall, sier Torbjørn Ek i Eiendomsmeglerforetakenes forening.

Eiendomsmeglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er utarbeidet av Econ Pöyry og Finn.no på vegne av Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligpriskalkulator

Ny pristopp

Boligprisene er nå 2 prosent høyere enn i toppmåneden august i 2007, men korrigert for inflasjon, er prisene 5,4 prosent lavere. Boligprisene har økt for alle boligtyper, og det var eneboligene som dro opp: Her økte prisene 5,5 prosent i snitt. Delte boliger økte med 4,7 prosent i januar, mens snittprisen på leiligheter steg med 2,6 posent.

Det er store regionale forskjeller. Prisene stiger mest i Trøndelag, samt Larvik, med omtrent 7 prosent. Lavest var prisstigningen i Tromsø og Øvre Romerike, der boliger steg med 3 prosent. Boliger i de største byene, Trondheim, Kristiansand, Oslo, Stavanger og Bergen hadde også lav prisstigning.

Prisene på omsatte leiligheter tilsluttet Norges største borettslagsammenslutning, Obos, steg med 3,8 prosent i januar, viser fersk statistikk fra organisasjonen. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 31.915 kroner. Dette er 18 prosent høyere enn i januar i fjor.

- Prisoppgangen viser at optimismen er tilbake i boligmarkedet. Boligkjøperne forventer fortsatt en lav rente, arbeidsmarkedet i Oslo-området er stabilt, og boligtilbudet er noe lavere enn etterspørselen, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i Obos i en pressemelding.

Nå går varelageret

I januar ble 3.863 boliger omsatt gjennom Finn.no, en økning på rundt 400 salg fra januar året før. Formidlingstiden faller også, og er nå lavest i Bergen, med 25 dager. I Tromsø er formidlingstiden på 103 dager, men dette er et godt tegn, skal vi tro Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Dette betyr at gamle hyllevarmere nå blir solgt, sier han.

Antall usolgte boliger på markedsplassen Finn har falt fra over 21.000 i januar i fjor til 12.900 i januar i år. Ifølge Ek har 760 boliger ligget mer enn et år.

Fortsatt optimisme

Norske boligkjøpere er fortsatt optimistisk til økonomisk utvikling de neste 12 månedene, viser BoligMeteret. Antall optimister har falt noe siden desember. BoligMeteret er en månedlig måling av utviklingen i økonomien og boligmarkedet, og er utviklet av Opinion på vegne av Eiendomsmegler1.

Flere tror på høyere renter, rundt 80 prosent, mens rundt 10 prosent venter høyere ledighet.

Tiltroen til boligmarkedet er fortsatt sterk. 25% venter høyere boligpriser de kommende 12 månedene, mens Opinion tror boligprisene skal øke med mellom 5 og 10 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer