Boligprisene opp 3,8 prosent i januar

– Jeg tipper det vil være selgers marked også gjennom 2013, sier eiendomsmegler Thomas Koren.

Thomas Koren tror eiendomsåret 2013 vil være en fortsettelse av 2012: Selgers marked.  Foto: Per Ervland/Eie Eiendomsmegling
Thomas Koren tror eiendomsåret 2013 vil være en fortsettelse av 2012: Selgers marked. Foto: Per Ervland/Eie Eiendomsmegling Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk viser at boligprisene steg med 3,8 prosent i januar. Boligprisene er nå 8,5 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Januar er tradisjonelt en sterk måned, men prisutviklingen har vært sterkere enn normalt: Justert for sesongvariasjoner gikk prisene opp 0,6 prosent.

– Prishoppet fra desember til januar var som normalt. Dette er femte år på rad hvor prisstigningen lå innenfor intervallet 3,3 – 4,6 prosent mellom disse to månedene. Likevel må prisstigningen i januar sies å være på den sterke siden i og med at desembertallene var uventet høye, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) i en pressemelding.

Boligprisutvikling januar
ÅrPrisøkning januarPrisøkning siste 12 mnd
20133,88,5
201248,4
20114,37,6
20103,413,1
20094,86,9
20083,00,3
20074,719,4
Kilde: Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk.


Det kan også tyde på en videre prisstigning:

– Januartallene gir uansett en god pekepinn på videre utvikling i boligprisene for 2013, sier Laugen.

Det er prisen på eneboliger som trekker opp; de steg 8,7 prosent fra desember, mens delte boliger steg med fem prosent og leiligheter steg med 2,3 prosent i januar.

Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk presenteres av Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), i samarbeid med analysebyrået Pöyry og Finn.no.

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligpriskalkulator

Selg i januar og februar?

Som tabellen til høyre viser: Tradisjonelt står januar for en stor del av den årlige boligprisstigningen. Betyr det at det lønner seg å selge da? Ifølge Thomas Koren, eiendomsmegler MNEF og partner i Eie Eiendomsmegling vil dette avhenge litt av hvilken type bolig du skal selge.

– De mest attraktive boligene av type småleiligheter, utleieobjekter eller rekkehus i normal prisklasse kan gjerne legges ut tidlig i januar og de pleier å gå svært høyt på denne tiden. For disse er det helt klart selgers marked, sier Koren til DinSide.

Har du en bolig til 7,5-8 millioner kroner kan du godt holde litt på dem. – Denne type objekter trenger litt mer modning hos kjøpene, og legges ut senere i kvartalet. Typiske eneboliger med flotte grøntarealer eller strandlinjeeiendommer, og leiligheter ved sjøen bør nok aller helst selges i den grønne årstiden hvis de har gode solforhold og flott tomt.

Les også: Ta bilde av hage og balkong om våren!

Han forteller at tilbudet de siste årene har vært lavere enn etterspørselen i første kvartal, sammenlignet med perioden etter påske. Dette gir selgers marked også i januar og februar på rekkehus og eneboliger uten spesielle kvaliteter som kommer best frem i sommerhalvåret.

Populære leiligheter vil likevel selge best i typisk etter-ferie markedet, og da gjerne 2.eller 3. visningshelgen etter det aller første rushet, sier Koren. Da er det mange folk i markedet som har ventet på det berømte slippet, og har bestemt seg for hva de skal kjøpe. Flere har kanskje vært på visninger uten å vinne budrunden.

– Jeg tipper det vil være selgers marked også gjennom 2013, "et nytt 2012" på mange måter. Vi kjenner igjen trekkene fra i fjor. Men det er viktigere enn noen gang å prise boligen riktig ut i markedet. Folk er nok mer selektive enn tidligere i markedet for alle de ulike boligtypene.

Det er imidlertid noen boliger du bør holde på til tilbudet er lavest mulig. Dette er upopulære boliger, med vanskelig atkomst eller som mangler populære elementer - som leiligheter uten balkong, med høye felleskostnader eller som ligger i 6. etasje uten heis.

– Disse bør selges når tilbudet er lavest mulig, typisk desember eller juli. I hovedsak er det viktigst å treffe markedet når etterspørselen er størst i forhold til tilbudet.

Når bør du selge boligen din?

Opp i borettslag

Prisstatistikk fra Garanti eiendomsmegling viser at prisene på omsatte borettslagsleiligheter økte med 0,9 prosent i den første måneden i 2013. I løpet av det siste året har prisene på boliger omsatt av Garanti økt med 9,5 prosent.

– Januar er normalt en god måned, og januar i år er ikke noe unntak. Etter en samlet prisvekst på nesten ti prosent i fjor fortsetter oppgangen. Dette er en god start på det nye året, og prisene vil sannsynligvis fortsette å stige i 2013, sier Stein Drogseth administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling i en pressemelding.

Han tror økt antall bud og budgivere peker på en videre prisstigning.

– Oppgangen i antall bud og budgivere viser at temperaturen i markedet stiger og at interessen for boligene er økende. Vi solgte også flere boliger i januar i år enn i januar i fjor, og tilgangen på oppdrag er god, sier Drogseth.

Alt om å selge bolig på DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer