Boligprisene opp i august

Og ivrige kjøpere legger inn flere bud.

August er tradisjonelt en måned med stor aktivitet på boligmarkedet. Foto: Per Ervland
August er tradisjonelt en måned med stor aktivitet på boligmarkedet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med hele 2,5 prosent i august, viser eiendomsmeglerbransjens månedlige boligprisstatistikk. Boligprisene er nå 6,1 prosent høyere enn i august 2009, melder Aftenposten.no.

Dette er et kraftig trendskifte fra juli, da boligprisene falt med 1,5 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner steg boliger med 0,2 prosent i august, noe som indikerer at august månede var sterkere enn snittet. Prisene er nå 3,1 prosent høyere enn ved forrige toppmåned, august 2007.

Det er prisen på delte boliger, altså tomannsboliger, flermannsboliger og rekkehus som trekker opp augustprisene. Disse steg med 3,8 prosent i august. Eneboliger steg med 2,6 prosent og leiligheter med 2,3 prosent i samme periode.

Boligprisstatistikken er utarbeidet av Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF) og Finn.no, og kartlegger kvadratmeterprisene for ulike typer norske boliger i de fleste av landets fylker og i de største byene.

Les også: Når lønner det seg å selge boligen?

Flere bud, men like mange kjøpere

Fersk statistikk fra Garanti Eiendomsmegling viser at prisene på omsatte borettslagsleiligheter steg med 1,8 prosent i august. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for omsatte borettslagsleiligheter var i august 2010 på 22.222 kroner, opp fra 21.837 kroner i juli. Prisene har steget med 7,2 prosent det siste året, 7,1 prosent siden nyttår.

- Prisoppgangen i august er svært hyggelig. Antall oppdrag øker, og det er godt trykk i markedet. Dette gir positive signaler for høsten, sier Stein Drogseth, administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling i en pressemelding.

Også antall bud som ble lagt inn gjennom Garanti Eiendomsmegling steg i august. I august var det i snitt 4,7 bud per omsatt bolig, en oppgang på 0,1. Sammenlignet med samme tidsrom i fjor er det en oppgang på 0,5 bud.

Antall budgivere per bolig er 1,7. Dette er uendret siden forrige måned.

Nå må du skrive selvangivelse for boligen din. Har du fått den?

Prisene opp i hovedstaden

Også prisene i Norges største borettslag, Obos, fortsatte oppgangen, og steg med 1,2 prosent fra juli til august. Hittil i år har prisene steget med 7 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for omsatte Obos-boliger er nå 32.969 kroner. Dette er 8 prosent høyere enn i august 2009.

– Mangel på nye boliger gjør at boligprisene øker mer enn forventet. Prisene i 2010 ser ut til å øke mer enn de få prosentene vi spådde at de ville øke ved årets begynnelse, sier konsernsjef Martin Mæland i en pressemelding.

Det ble omsatt 463 brukte boliger tilknyttet OBOS i august i år, mot 388 boliger på samme tid i fjor. Hittil i år har Obos solgt 274 nye boliger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer