Boligprisene opp i mars

...men det tar svært lang tid å få solgt boligene.

Publisert
Sist oppdatert
Det er forsiktige holdninger der ute, hvor folk er avventende til å kjøpe.Torbjørn Ek, Nestleder EFF


Boligprisene steg med 0,8 prosent fra februar til mars i år. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisen med 0,5 prosent. Det viser tall fra eiendomsmegler-bransjens boligprisstatistikk.

De ferske boligpristallene ble lagt frem av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes Forening (EFF) i dag.

Prisene steg for alle boligtyper, og eneboliger steg mest. Illustrasjonsfoto: Ifi.no Foto: IFI
Prisene steg for alle boligtyper, og eneboliger steg mest. Illustrasjonsfoto: Ifi.no Foto: IFI Vis mer


- Denne oppgangen vi fikk i mars trenger vi for å oppnå målet på tre prosent prisvekst i år, sier formann Øyvind Tanberg i NEF.

Sjekk hva boligen din er verdt

Boligprisene er 0,1 prosent lavere enn i mars 2008, noe som vil si at prisene er omtrent det samme nivå som for et år siden.

Prisen opp på alle boligtyper

Prisene på delte boliger steg med 0,4 prosent, mens prisene på leiligheter steg 0,8 prosent.

Prisene på eneboliger steg mest - med 1,1 prosent fra februar til mars, og er hele 4,3 prosent høyere enn i mars 2007.

Tregere salg

Antall solgte boliger den siste måneden var 4.723 boliger. Tilsvarende tall for et år siden var 5.106.

I tillegg har formidlingstiden gått betydelig opp. I snitt tar det 43 dager å selge en bolig. For ett år siden var formidlingstiden bare 18 dager.

Tanberg sier at det ikke er et problem å selge attraktive boliger.

- Markedet er mer selektivt enn noen gang. Det er kamp om de gode objektene. Men det er også en del som har prøvd å selge boligene sine en stund, men som har skjønt at de må akseptere en lavere pris for å få solgt, sier Tanberg.

Nestleder i EFF, Torbjørn Ek, sier vi har en helt annen situasjon i boligmarkedet nå enn for ett år siden.

- Det er en annen verden i boligmarkedet nå. Det er forsiktige holdninger der ute, hvor folk er avventende til å kjøpe, sier nestleder Torbjørn Ek i EFF.

Liten oppgang i februar

Etter flere måneder med nedgang i boligprisene, fikk markedet en opptur i februar. Da gikk boligprisene opp 0,9 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,4 prosent. Dette var første gang på flere måneder at de sesongkorrigerte boligprisene pekte oppover.

Eneboligprisen steg med 2,3 prosent og prisene på delt bolig steg med 3,7 prosent. Leiligheter steg bare med 0,7 prosent, og trakk gjennomsnittet betydelig ned.

- Det vi ser nå er et mer edruelig marked. Selgerne har fortsatt høye forventninger, men er i ferd med å skru dem ned, sa Torbjørn Ek i EFF forrige måned.

Boligprisene i februar

Tror prisene vil peke oppover

En undersøkelse gjort av Makrosikt og EiendomsMegler 1 viser at bare 12 prosent tror boligprisene vil synke de neste 12 månedene. Til sammenlikning trodde 20 prosent i januar at boligprisene vil synke det neste året.

Dette tallet er nå snudd på hodet. Nå tror 21 prosent at boligprisene vil øke det neste året.

Svært få forventer at boligprisene vil gå kraftig opp eller kraftig ned. De fleste som svarer de forventer at boligprisene vil endre seg, tror bare på små endringer.

Tror ikke lenger på boligkrakk

Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), FINN.no, og Econ Pöyry.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer