Boligprisene opp i november

November var ikke bare trist og grå ...

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Novembers mørke regnskyer har virket positivt på boligprisene i Norge, sier Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Boligprisene steg med 0,2 prosent fra oktober til november i 2009. Korrigert for sesongvariasjoner er prisene 1,2 prosent høyere enn i oktober. Prisene er 15,1 prosent høyere enn i november 2008, og like høye som i toppmåned august 2007. Korrigert for inflasjon er de imidlertid 7 prosent lavere. Dette ifølge meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk.

Eiendomsmeglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er utarbeidet av Econ Pöyry og Finn.no på vegne av Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Boligprisene har, med unntak av mars, steget i 11 måneder på rad. Til og med de normalt trå høstmånedene har boligprisene steget.

- Normalt er det ofte en utflatning i boligprisene om høsten. Hittil i høst har ikke dette vært tilfelle. Boligprisstatistikken for november vil således gi et godt innblikk i om høstens renteheving har vært nok til å stabilisere boligmarkedet eller om prisene fortsetter oppover, sier nestleder Torbjørn Ek i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) i innkallingen til dagens pressekonferanse.

Mye tyder da på at prisene skal fortsette oppover.

- Trenden er positiv, sier Torbjørn Ek. - Omsetningstiden er rask, 33 dager i snitt, det nest laveste tallet i år, kun slått av oktober.

Hva som skjer neste år vil de ikke si noe om ennå, men meglerne har gode forventninger til boligprisene på nyåret.

- Jeg tror ikke det kommer noen stor oppgang i desember, det er tradisjonelt en treg måned, men det blir veldig spennende å se utviklingen i januar, sier Ek.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligpriskalkulator

Eneboliger steg mest

Eneboliger steg med 2,4 prosent fra oktober til november. Prisene er nå 12,7 prosent høyere enn i november 2008. Prisene har økt mest i Oppland. Delte boliger steg med 0,2 prosent, og ligger nå 15,5 prosent høyere enn i november 2008. Prisene på leiligheter, boligtypen det ble solgt mest av i november, falt med 0,4 prosent fra oktober til november. Prisen på leiligheter er nå 15,8 prosent høyere enn 2008.

Prisene varierer sterkt fra region til region. I Larvik og Telemark steg prisene med hele 12 prosent, mens Bergenshus og Årstad, Fana og Ytrebygda, samt Tromsø falt med 2 prosent. Snittet for Bergen falt med en prosent.

Omsetningen av boliger har falt noe fra oktober, 7.400 til 5.600, men økt fra 3.400 i november i fjor. Denne dramatiske økningen må imidlertid ses i sammenheng med at finanskrisen da slo inn for fullt.

I forkant av pressekonferansen tok Torbjørn Ek en ringerunde til meglere i ulike deler av landet, og tilbakemeldingene var entydige. Trenden er god, så lenge man har det riktige objektet, til en riktig pris.

- Markedet er ganske selektivt, så man må prise seg rett, sier Ek.

Fare for boligboble?

- En del av våre kolleger er ganske friske med spådommene, og vi ønsker ikke å si at vi kan vente noen boligboble, sier Torbjørn Ek, men han utelukker likevel ikke problemer i markedet på nyåret. Han trekker blant annet frem rentehevinger og fall i arbeidsledigheten som faktorer som kan være med på å snu den positive prisutviklingen.

- Vi frykter ikke en boligboble slik prisene utvikler seg nå, presiserer Dreyer. - Den flate prisutviklingen i høst er tegn på et sunt marked. Hva fremtiden kan bringe, er noe helt annet.

Optimismen på vei tilbake

Norske forbrukere har langt på vei fått troen tilbake på boligmarkedet, viser en undersøkelse analysebyrået Opinion har utført for Eiendomsmegler1. Det er mange som tror på en samlet prisvekst i 2009 på hele 20 prosent. Det er litt mer optimistisk, men likevel ikke helt fjernt fra ekspertenes prognoser.

- Vårt anslag er at vi får en prisvekst på cirka 17 prosent fra desember 2008 til desember 2009, sa Bjørn-Roger Wilhelmsen, makroanalytiker i First Securities, til DinSide i går.

Les mer: Tilliten på vei tilbake i boligmarkedet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer