Boligprisene opp i oktober

Se hvilke boliger som stiger mest.

Leiligheter var prisvinnerne i oktober. Foto: Kim Jansson
Leiligheter var prisvinnerne i oktober. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Boligprisene steg med 0,4 prosent i oktober, sier Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. Prisene er nå 12,1 prosent høyere enn i oktober 2008, og fra desember 2008 til oktober i år har prisene økt med 16 prosent.

Dette kom frem da Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening la frem ferske tall over boligprisutviklingen i oktober 2009.

- Dette er bedre enn det vi trodde på forhånd, men bare marginalt bedre, sier Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Prisene har hatt en nominell oppgang, slik at de nå har tatt igjen prisene fra 2007 på landsbasis, sier Tveter.

Hvor mye er din bolig verdt?

Finn ut med vår boligpriskalkulator

Mot normalt

Boligprisene utvikler seg ulikt i ulike perioder av året. Oktober er tradisjonelt en svak måned i boligmarkedet. Statistikk viser at i oktober går prisene ned omtrent 0,3 prosent. I fjor falt prisene betraktelig mer, hele 5 prosent, mens prisene i år fortsetter den positive utviklingen.

- Dette er en relativt kraftig oppgang for å være oktober, sier Tveter.

Leiligheter trekker opp

Prisutviklingen varierer mellom ulike boligtyper, og det er leiligheter som trekker opp. Prisen på leiligheter steg med 0,9 prosent fra september til oktober, og var 13,3 prosent høyere enn i oktober 2008.

Prisen på eneboliger falt med 1,2 prosent fra september til oktober. Prisen er likevel 8,8 høyere enn i oktober 2008, men de ligger fortsatt 3,4 prosent under toppmåneden i mai 2008. Prisen på delte boliger sank med 0,2 prosent, men var 11,1 prosent høyere enn i oktober 2008.

Store regionale forskjeller

Boligprisene i Telemark, Larvik, Møre og Romsdal stiger mest, mens i Stavanger, Oslo, Bergen og Tromsø har prisene stått stille, eller falt.

Som eksempel trekker Tveter frem Kristiansand og Bergen. I januar 2002 var kvadratmeterprisen omtrent lik, rundt 15.000 kroner per kvadratmeter. Prisene i Bergen steg før - og brattere, men falt også før prisutviklingen snudde i Kristiansand.

En gjennomsnittlig kvadratmeter norsk bolig koster nå 25.000 kroner.

Hvor mye er din bolig verdt?

Finn ut med vår boligpriskalkulator

Sunt boligmarked

Antall solgte boliger hittil i år gjennom Finn.no er 60.083 - dette er rundt 5.000 flere boliger enn dem som ble formidlet gjennom Finn i hele 2008. Omsetningshastigheten øker også, i Oslo går det fortest, der tar det nå kun 19 dager å selge en bolig.

- Vi ser at det som legges ut går relativt raskt, dersom det prises fornuftig, sier Dreyer, men legger til: Hver tredje bolig har ligget mer enn tre måneder. .

Dreyer mener dette viser et nyansert marked, et normalt marked, der kjøperne opptrer rasjonelt, og ikke tar av i budrundene. Bankene setter mer premisser for å få lån - de er strengere enn de var for få år siden, og litt mer rause enn de var i fjor.

Opptur i nyboligsalget

Salget av nye boliger har også tatt seg kraftig opp. Antallet solgte boliger er doblet siden august. Mer bekymringsfullt er det kanskje at igangsettingen av nye boliger har bremset opp, noe som ifølge bedriftsøkonom i Prognosesenteret Bjørn Erik Øye, er viktig for å stabilisere boligprisene over tid - spesielt i de områdene der befolkningen øker.

- Det er ikke finanskrisen sin skyld at boligbyggingen har stoppet opp. Markedet har lagt opp til for høye priser, og for mange like boliger i for høye prisnivåer. Men når de lagrene nå begynner å tømmes får vi se hva som skjer... sa Øye til DinSide i forrige uke.

Han tror likevel ikke på noen boligboble:

- Frem mot 2007 var veksten godt forklart i andre økonomiske parametere. Det som skjer nå, er at vi vokser fra et allerede høyt prisnivå. Men jeg vil tro at markedet vil regulere dette, og at prisoppgangen vil roe seg, sier Øye. - Det som er skummelt er at det ikke bygges nye boliger, at lagrene tømmes. Hadde vi fått flere nye boliger, ville vi vært ganske lugne på at prisutviklingen ville regulere seg selv.

Les mer: Opptur i nyboligsalget

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer