Boligprisene stiger mer enn forventet

Nye tall lagt frem i dag.

Foto: Kim Jansson
Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisene var 4,8 prosent høyere i januar i år enn desember i fjor. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,8 prosent høyere i januar enn måneden før.

- Det er ganske mye mer enn vi hadde forventet, sier leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund, til DinSide.

Boligpristallene for januar ble lagt frem av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) i dag.

Hvor mye er boligen din verdt?

Sjekk her!

Eneboliger stiger mest

Alle boligtyper stiger nå i pris.

Prisene på eneboliger steg med hele 6,6 prosent fra desember til januar. Prisene på delte boliger steg med 5,3 prosent.

Leiligheter stiger også i pris, men ikke like mye som de andre boligtypene. Prisene på leiligheter steg med 4,2 prosent.

Ingen friskmelding

Eiendomsmeglerbransjen legger vekt på at selv om den siste måneden har vært bedre enn forventet, er det for tidlig for boligselgerne å sprette champagnen.

- Dette er ingen friskmelding av boligmarkedet, finanskrisen er for uoversiktelig til å gjøre det, sier Dreyer.

Han sier tiden fremover er svært usikker.

- Det er veldig mange positive faktorer, men vi har den store usikkerheten rundt arbeidsledigheten som trekker ned. Derfor tror jeg vi kommer til å se et marked som går litt opp og ned, sier Dreyer til DinSide.

Dyster slutt på året

Fjoråret endte alt annet enn godt. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at boligprisene sank i gjennomsnitt med 6,2 prosent fra tredje til fjerde kvartal i fjor.

På tross av at nedgangen i årets siste måned ble mindre enn det eiendomsmeglerbransjen forventet, var desemberprisene i 2008 hele 8,8 prosent lavere enn samme måned i 2007.

Eie eller leie?

Nedgang i 2009

Prognosene for boligprisene i første halvdel av 2009 er negative. Analyseselskapet Makrosikt spår en prisnedgang på 6 prosent i løpet av våren 2009.

EFF har tidligere gått ut og spådd en prisnedgang på 7-10 prosent i år, sammenliknet med gjennomsnittet i fjor.

Men husk at uansett hva folk i bransjen måtte tro og mene, er situasjonen i bolig- og finansmarkedene svært usikre.

Ting snur fort, det fikk vi erfare i fjor. I januar for ett år siden spådde "alle" at boligprisene ville stige med noen prosent i løpet av året. Når vi nå har sett fasiten, vet vi at det ikke ble tilfelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer