Boligprisene stiger

Men mindre enn normalt.

Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med 3 prosent i januar i forhold til desember. Dette viser statistikk som er utarbeidet av ECON Analyse as basert på tall hentet fra FINN.no for Norges Eiendomsmegler-forbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes Forening (EFF).

Les også: Avlyser boligkrakk

Men korrigert for sesongvariasjoner sank prisen med 0,4 prosent. Det vil si at den underliggende pristrenden er netativ. Differansen mellom den faktiske og den sesongkorrigerte prisnedgangen forteller at prisene i januar normalt utvikler seg sterkere enn i en gjennomsnittsmåned. Konklusjonen er, ifølge aktørene i eiendsomsmarkedet er at prisene er 0,3 prosent høyere enn i januar, 2007.

Det er eneboligene som har steget mest, med 3,9 prosent oppgang. Delte boliger steg med 2,6 prosent og leiligheter med 2,1 prosent. Andelseiere i Obos opplever et prisfall: denne typen leiligheter er 2,6 prosent billigere enn i januar i fjor.

Distriksts-Norge har hatt en større vekst enn Oslo - mot normalt - med tre prosent. Prisstigningen i Oslo var på to prosent.

- Markedet er ikke friskmeldt

Øyvind A. Tandberg, NEF
Øyvind A. Tandberg, NEF Vis mer


-Dette er første oppgang på et halvt år, og det er positivt, sier formann i NEF, Øyvind A. Tandberg.

Han legger til at det ikke er en stor overraskelse at prisene gikk litt opp denne måneden, for januar er en måned hvor boligprisene normalt stiger.

- Men markedet er ikke friskmeldt. Det må mer en én oppgang til for at vi kan si at markedet er normalt igjen, sier Tandberg.

Hvor mye kan du låne?

Lengre tid å selge bolig

Bransjen noterer også at omsetningen går tregere. I desember tok det 40 dager i snitt å selge en bolig fra den ble annonsert på Finn.no til den ble solgt. I januar tok det 44 dager. I januar 2007 tok det bare 26 dager å selge en bolig.

- I januar i fjor ble boliger solgt etter mindre enn tre visningsrunder i snitt. I januar i år ligger snittet nær fem visningsrunder, sier markedsdirektør Rune Garborg i DNB Nor Eiendom til Dagens Næringsliv.

Hva er boligen verdt?

Men prisene skal opp

Eksperter spår at boligprisene skal opp, selv om prisveksten etter all sannsynelighet ikke vil bli like stor i år som i fjor.

Roger Nyborg i NEF har tidligere sagt til DinSide at boligprisene vil stige med tre prosent i år.

Over tid: Børs banker bolig

Prognosesenteret går litt lenger, og spår en prisvekst på fem prosent i år.

- Det er vanskelig å finne negative faktorer i Norge som nasjon som skulle tilsi noe annet enn vekst, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret til DinSide.

Regn ut: Eie eller leie?

Søndag kan du lese mer om fritidsboligmarkedet i 2008.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer