Boligprisene synker fortsatt

...men eiendomsmeglerne tror på hyggeligere tall neste måned.

Foto: Kim Jansson
Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene på landsbasis gikk ned 2,2 prosent fra juni til juli i år. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisen med 0,7 prosent. Prisene var 3,3 prosent lavere enn for et år siden.

De ferske boligpristallene ble lagt frem av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) i dag.

Hva er boligen din verdt?

Prisen på eneboliger kraftig ned

Prisnedturen har gått verst utover eneboligmarkedet. Den siste måneden har snittprisen på eneboliger sunket med hele 4,4 prosent.

Leder i NEF, Christian Dreyer, tar den kraftige nedgangen med ro. For på tross av nedgangen de to siste månedene, er prisene på eneboliger 1,6 prosent høyere enn for et år siden.

- Eneboliger er det segmentet som har klart seg best i år. Jeg tror nedgangen i er en liten korreksjon, sier Dreyer til DinSide.

Prisen på delte boliger sank 3,1 prosent, mens prisene på leiligheter sank med 1,4 prosent.

Ingen prisoppgang i 2008

NEF spådde i begynnelsen av året at boligprisene ville stige med 3 prosent. Nå har de korrigert sine prognoser.

- Jeg tror vi får ett flatt marked ut året, at 2008 blir et nullmarked, sier Dreyer.

Han sier august blir avgjørende for hvordan markedet kommer til å ende opp i 2008.

- August blir spennende. Normalt går prisene kraftig opp i august. Det vil nok ikke skje i år, men vi tror på en liten oppgang neste måned.

Fortsatt stort varelager

Antall solgte boliger på Finn.no er 2,5 prosent høyere enn samme måned i 2007. Riktignok er varelageret av boliger betydelig høyere enn for ett år siden. Nå ligger det drøyt 17.000 usolgte boliger på Finn.no

- Varelageret i juli har så vidt jeg husker, ikke vært større, sier Dreyer.

Det tar i snitt 36 dager å selge en bolig, en oppgang fra 26 dager i juni i år, og opp fra 30 dager i juli i fjor.

Tror på tung høst

Boligeksperter DinSide har snakket med er ganske sikker på at prisene vil fortsette å falle utover høsten.

Vi tror på videre fall måned etter måned. Erik Bruce, senioranalytiker i Nordea


- Med såpass mange usolgte boliger ute, og problemer med å selge nye prosjekter, tror vi at vi får en korreksjon nedover på boligprisene, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea.

Bruce tror nedgangen vil vare utover høsten.

- Vi tror på videre fall måned etter måned, sier han til DinSide.

Partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, tror heller ikke på en prisoppgang de neste månedene.

- Vi er inne i en negativ syklus, og det er vanskelig å se når den kan snu, men det ser ut som det går mot en tung høst.

Bør du eie eller leie?

Store forskjeller

Som vanlig er det ikke alle steder i landet som opplever bolignedtur. I Stavanger har prisene gått opp 4 prosent det siste året. I Kristiansand har prisene gått opp 3 prosent.

Andre steder har eiendomsmeglerne liten grunn til å juble. I Oslo har prisene gått ned 1 prosent på ett år, i Trondheim og Tromsø har prisene gått ned 3 prosent, mens i Bergen er prisene 4 prosent lavere enn for et år siden.

Prisfall i juni

I juni gikk boligprisene ned 1 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned 0,3 prosent.

Juni var den første måneden i år hvor prisene på samtlige boligtyper gikk ned. Verst gikk det ut over prisen på eneboliger, som sank 2,5 prosent. Prisen på delte boliger gikk ned 0,8 prosent, og prisene på leiligheter gikk ned 0,6 prosent.

Boligtallene i denne artikkelen er hentet fra statistikk publisert av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), FINN.no, og Econ Pöyry.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer