Boligprisene synker

...og nedgangen skal fortsette, ifølge ekspertene.

(Illustrasjon: Per Ervland)
(Illustrasjon: Per Ervland) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene gikk opp 1,4 prosent fra juli til august i år. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned 1,1 prosent. Prisene er 4,1 prosent lavere enn i august i fjor.

- Den underliggende prisutviklingen er negativ, sier Finn Tveter fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). Allerede fredag ble det varslet at trenden fra tidligere i år fortsatte i august.

De ferske boligpristallene ble lagt frem av NEF og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) i dag.

Hva er boligen din verdt?

Leilighetene trekker ned

Prisene på eneboliger tar seg opp igjen, etter et par måneder med kraftige fall. Prisene var 2 prosent høyere i august enn i juli.

Prisene på delte boliger steg med 2,5 prosent fra juli til august, men var 2,9 prosent lavere enn samme måned i 2007.

Prisene på leiligheter steg med 1 prosent, men er 5,2 prosent lavere enn samme måned for et år siden.

Bergen sliter

Boligprisene i Norges nest største by, Bergen, har gått ned 6 prosent fra snittet i 2007 til snittet i 2008. Prisene i Lillehammer har gått ned 5 prosent.

I andre enden av skalaen ligger Sandnes, med en prisoppgang på 6 prosent fra 2007 til 2008. Prisene i Stavanger gikk opp 5 prosent.

- Det er oljesmurte priser, spøker Finn Tveter.

- Slitsomt

Nestleder i EFF, Thorbjørn Ek, sier det er veldig mange potensielle boligkjøpere som snuser på leiligheter for tiden.

- Det er veldig mange på visninger for tiden, men det er lite handlekraft, sier Ek.

Det tar nå i snitt 41 dager å få solgt boligen, en betydelig oppgang fra 26 dager i samme måned i fjor. Samtidig ble det solgt 22 prosent færre boliger i august i år enn i august i fjor.

- Vi har et velfungerende marked som ikke er i krise. Men det er ganske slitsomt, for det er mange der ute som er ubesluttsomme, sier Ek.

Tror på kraftig nedgang – også neste år

I dag ble også BoligMeteret lagt frem, som måler temperaturen i boligmarkedet. Rapporten, som er utarbeidet av Makrosikt på oppdrag av EiendomsMegler1, gir få håp om gode utsikter for boligmarkedet.

Makrosikt spår at prisene på brukte boliger vil i snitt gå ned med 2,5 prosent fra 2007 til 2008. Legger en til en inflasjon på opp mot 4 prosent i år, går den reelle boligprisen ned med cirka 6-7 prosent, melder Makrosikt.

Videre regner de med at prisene vil synke ytterligere 4-5 prosent i løpet av 2009.

- Vi regner nå med at prisene vil synke både i år og neste år samtidig som oppgangen vil bli svak når den først kommer. Boligmarkedet er inne i en fase hvor det skal bli verre før det igjen blir bedre, melder Makrosikt.

Eiendomsmeglerforetakenes Forening er, kanskje ikke så overraskende, litt mer optimistiske i sine beregninger.

- Vi tror 2008 ender relativt flatt i forhold til 2007, sier Ek.

Nedgang i juli

Fra juni til juli i år gikk boligprisene ned 2,2 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,7 prosent.

Verst gikk det ut over prisen for eneboliger som fikk seg en real smell på minus 4,4 prosent fra juni til juli. Men Christian Dreyer fra NEF tok nedgangen i eneboligmarkedet med stor ro.

- Eneboliger er det segmentet som har klart seg best i år. Jeg tror nedgangen er en liten korreksjon, sa Dreyer da statikken ble lagt frem forrige måned.

Prisen på delte boliger sank 3,1 prosent, mens prisene på leiligheter sank med 1,4 prosent.

Bør du eie eller leie?

Boligtallene i denne artikkelen er hentet fra statistikk publisert av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), FINN.no, og Econ Pöyry.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer