Boligprisene synker

Alle boligtyper går ned i pris. Nedturen er størst for prisen på eneboliger.

Illustrasjonsfoto: DNB Nor Eiendom
Illustrasjonsfoto: DNB Nor Eiendom Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er helt åpenbart at det er større sjanse for at prisene går ned enn opp.Torbjørn Ek, nestleder i EEF


Boligprisene gikk ned 1 prosent fra mai til juni i år. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned 0,3 prosent. Prisene er 2,7 prosent lavere enn for et år siden.

De ferske boligpristallene ble lagt frem av Norges Eiendomsmegler-forbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes Forening (EFF) i dag.

Så mye er boligen din verdt

Prisene på eneboliger sank med 2,5 prosent fra mai til juni. Delte boliger sank med 0,8 prosent, mens leiligheter sank med 0,6 prosent.

Store regionale forskjeller preger prisstatistikken. Gjennomsnittsprisen i Rogaland har steget med hele 5 prosent fra 2007 til 2008. I andre enden av skalaen har prisene i Hordaland sunket med 4 prosent det siste året.

- Kan ta lang tid

Det har vært en jevn nedgang siden mars i tiden det tar å selge bolig. I snitt tar det 25 dager å selge en bolig. For ett år siden tok det 19 dager å selge en bolig.

Antall usolgte boliger på Finn.no i juni er 20.593.

- Det store volumet vi har i markedet er helt åpenbart det forholdet som gir størst anledning til bekymring for den utviklingen som ligger fremover. Det kan ta lang tid før det forsvinner. Men når ting snur, snur det fort, sier nestleder i EFF, Torbjørn Ek.

Ek åpner nå for å justere anslaget for årets prisstiging.

- Et stort volum vil naturlig presse prisene nedover, det er et spørsmål om tilbud og etterspørsel. Jeg tror nok sannsynligheten er liten for at vi når våre beste anslag. Vi lander nok ikke på 3-4 prosent, i hvert fall ikke sånn verden ser ut nå. Vi snakker nok om en prisstigning på 0-2 prosent, sier han.

Ek gjentar det han har sagt de siste månedene:

- Det er helt åpenbart at det er større sjanse for at prisene går ned enn opp.

- Dårlig karma

Analytiker og partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, sier til DinSide at boligmarkedet er inne i en dårlig periode.

- Det er veldig mye dårlig karma i markedet. Det er mange som utsetter å kjøpe bolig, det ser vi også på at leieprisene går opp, sier Øye.

Det er imidlertid også stadig flere som ønsker seg inn i boligmarkedet, og spørsmålet blir hvor lenge de har tenkt til å vente.

- Med den etterspørselen etter boliger som bygger seg opp, spørs det om vi ser en oppgang i prisene allerede om et års tid, sier Øye til DinSide.

Selger bilen med leiligheten - tremillioners pakke

Kraftig nedgang i mai

Fra april til mai i år gikk den gjennomsnittlige boligprisen ned 0,6 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner sto prisene stille denne måneden. Prisene på eneboliger gikk opp 0,8 prosent, prisen for delte boliger sto stille, mens leilighetsprisene fikk seg en real nedtur.

For på en måned sank prisene på leiligheter med 1,1 prosent. Sammenliknet med samme måned for et år siden, hadde prisene sunket med 3,5 prosent.

Tips: Dette gjør boligen din mer verdtVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer