Boligprisfallet ikke over

Statistisk sentralbyrås prognoser er ikke spesielt positive.

Foto: Colourbox.com/DinSide
Foto: Colourbox.com/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var ikke mange lyspunkt da Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem sin rapport om konjunkturtendensene for Norge og utlandet i dag.

Januars overraskende positive prisstatistikk for boligmarkedet har bidratt til ny giv og forsiktig optimisme blant forbrukere på boligjakt. Men det er ingen grunn til å ta gleden på forskudd, skal vi tro SSB. 2009 blir bratt.

I 2008 falt prisene med 1,1 prosent i snitt, og prognosen for i år er hele 12,1 prosent. Prisen på selveierboliger nådde en topp i 2. kvartal i fjor, og har deretter falt. Dette har bidratt til at boligbyggingen har falt kraftig. Trass i lavere renter, ventes boligprisene ikke å nå bunnen før mot slutten av inneværende år, med et totalt prisfall fra toppen opp mot 20 prosent. I 2010 venter SSB et prisfall på 2,1 prosent. - Boligprisene har vokst kraftig i mange år. Det har allerede snudd, og frem til fjerde kvartal i fjor har prisene falt ti prosent fra toppen. Men det er likevel slik at gjeldsgraden i husholdningene fortsatt er stor. Vi ser for oss økende ledighet, og fall i husholdningenes inntekt. Dette vil påvirke prisfallet videre, sier Roger Bjørnstad, forskningsleder i SSBs gruppe for makroøkonomi, til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer