– Boligselgere har for høye forventninger

Nordmenn har urealistiske forventninger til hvor lang tid det tar å bli kvitt boligen sin.

Det tar tid før du kan levere fra deg nøkkelen til neste eier.  Foto: PantherMedia / Arne Trautmann
Det tar tid før du kan levere fra deg nøkkelen til neste eier. Foto: PantherMedia / Arne Trautmann Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av ti har planer om å selge boligen sin det neste året. Er du en av dem, er det på tide å ta en virkelighetssjekk. For en fersk undersøkelse* utført på oppdrag fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) viser at nordmenn har urealistiske forventninger til boligsalget.

– I snitt forventer det norske folk kun 1,7 visningsdager før boligen blir solgt. De aller fleste forventer kun en visning. Alt for optimistisk, sier daglig leder Hanne K. Railo, daglig leder i Eiendomsforetakenes forening (Eff), i en pressemelding.

Sliter rett utenfor pressområde: Disse boligene får de ikke solgt

Medieoppslag får skylden

Boligselgere er alt for optimistiske til hvor mye tid det tar å selge en bolig, sier Hanne K. Railo i Eff. Foto: Caroline Roka
Boligselgere er alt for optimistiske til hvor mye tid det tar å selge en bolig, sier Hanne K. Railo i Eff. Foto: Caroline Roka Vis mer


Hyppige medieoppslag om de mest populære boligene, som rives bort før visning, eller går hundretusener - eller millionen - over takst, får noe av skylden.

– Dette er nok mer unntaket enn normen i dagens boligmarked. Boligmarkedet er godt, men selektivt. Gode objekter sentralt går fort, alle andre objekter tar tid å få solgt. Selv om vi fortsatt har høy aktivitet i boligmarkedet, ser vi samtidig at mange boligkjøperne ikke lar seg rive med i galopperende budrunder, men tenker seg godt om før de legger inn bud, sier Railo.

Norske boligkjøpere er mer oppmerksomme på viktigheten av å sjekke boligens tekniske kvaliteter godt, og meglerne er langt på vei enige. Eff ønsker blant annet å innføre obligatorisk boligsalgsrapport, eller tilstandsrapport, som skal gi boligkjøpere et bedre beslutningsgrunnlag. For boligkjøpet burde ikke ta ti minutter.

Visste du at vi bruker mer tid på å bestemme oss for kanalpakker til TV-en enn på hvilken bolig vi skal kjøpe?

Regn med flere visninger

Halvparten av de spurte, hadde ingen formening om hvor mange visninger de forventer før boligen blir solgt - men blant dem som har en mening er forventningen kun 1,7 visninger før boligen selges. Til tross for stort press på boligmarkedet er de som bor i Oslo hakket mer forsiktige, og forventer 1,8 visninger i snitt. Snittet for dem som er bosatt i byer med mer enn 50.000 innbyggere er på 1,5 visninger, mens i distriktene forventer man to visninger i snitt.

Dette er nok nærmere normalen. Ifølge meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er gjennomsnittlig formidlingstid på boliger, altså fra boligen først annonseres til den registreres som solgt, 26 dager.

– Normalt vil dette innebære langt flere visninger enn det resultatene gir uttrykk for gjennom denne undersøkelsen. Folks forventninger til boligsalg virker derfor å være altfor optimistiske i forhold til hva som er realiteten, sier Railo.

Les også: Dette skal følge med boligen ved overtakelse

* Undersøkelsen er landsrepresentativ, og 1.013 ulike respondenter ble intervjuet av Opinion Perduco i august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer