Boligselgerens trumfkort

Jo tregere boligmarkedet er, jo viktigere er det å ha alle papirer i orden.

Foto: Per Ervland/Colourbox.com
Foto: Per Ervland/Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å be om en 100 prosent garanti på et 15 år gammelt elektrisk anlegg, vil være som å be om 100 prosent garanti på en 15 år gammel bil.Anders Haslie, Nelfo


Skal du selge bolig i dagens marked, er det viktig å sørge for at du har alt ditt på det rene. Nå er det kjøpers marked, og kjøpere vil lete etter feil og mangler og bruke dette for å prute på pris.

Forrige uke skrev vi at en rekke elektriske installasjoner kan være ulovlige. Dette kun fordi flere elektrikere ikke leverer en samsvarserklæring når de er ferdig med arbeidet.

Anders Haslie er formann i Nelfo Oslo. Foto: Nelfo
Anders Haslie er formann i Nelfo Oslo. Foto: Nelfo Vis mer

Man kan ikke få samsvarserklæring av andre enn den som har foretatt installasjonen. Samsvarserklæringer er også et relativt nytt fenomen. Dersom en bolig ble bygget for 20 år siden, før det ble påbudt med samsvarserklæringer, vil en naturlig nok ikke ha disse papirene å vise frem. Det er også mange som har kjøpt bolig uten å ha fått med alle papirer fra forrige eier.

Så hva gjør man om man skal selge en bolig og ikke har de nødvendige papirene?

Les også: Advarer nordmenn mot å leke elektrikere

Få eltakst

Ifølge Anders Haslie, formann i Nelfo Oslo, bør du be om en elektrisk tilstandsrapport. Denne sier ingen ting om hvem som har gjort arbeidet, men at det elektriske anlegget er kontrollert, og hvilken tilstand det er i.

- Jeg anbefaler å bruke en eltakstmann, for han er objektiv. Han skal ikke ha noen økonomiske interesser i å rapportere noe annet en virkeligheten.

- Er en eltakst bedre enn en samsvarserklæring?

- En tilstandsrapport sier jo ikke noe om hvem som har gjort arbeidet, men det skal være en uavhengig vurdering av det elektriske anlegget av en person som er kvalifisert, sier Haslie.

Han peker på at du ikke vil få en 100 prosents garanti dersom anlegget er gammelt. - Det blir jo som å be om å få en 100 prosents garanti på en 15 år gammel bil, sier Haslie.

Gjør det selv? Dette bør du overlate til fagfolk.

Uavhengig vurdering

Fem sikre

Besøk av elektrikeren? Be om å få følgende dokumentasjon når han er ferdig med en installasjon:

 • Samsvarserklæring
 • Utstyrsdokumentasjon
 • Rapport fra sluttkontroll
 • Brukerveiledning
 • Risikovurdering


 • Kilde: Nelfo


  For å gi en eltakst skal en eltakstmann gå grundig igjennom det elektriske anlegget og se på anleggets stand i forhold til de krav som gis i forskriftene fra den perioden anlegget ble installert. - I tillegg skal han komme med anbefalinger til eventuelle utbedringer i henhold til de forskriftene som har endret seg, og eventuelle bruksendringer, sier Jørn Holtan til DinSide.

  Holtan er tidligere eltakstmann, og driver nå opplæring av eltakstmenn på heltid gjennom sitt firma Jørn Holtan.

  - En eltakstmann leverer en rapport der det som er sjekket står oppført. Dette gjelder blant annet boligens alder, hvilke forskrifter som gjelder, og eventuelle forskriftsmangler. Samtidig vil vi gå igjennom boligen og gi beskjed om kapasitet, et cetera.

  - Det er slik at ble et hus bygget i 1970, må anlegget i utgangspunktet tilfredsstille krav fra 1970. I tillegg gir vi anbefalinger om utbedringer og eventuelle nye sikkerhetskrav i forhold til ny bruk.

  Det er også meningen at eltakstmannen kan gi et uavhengig prisoverslag for eventuelle utbedringer. - Eltakstmannen skal ikke ha interesse i å selv gjøre jobben senere, ifølge de etiske retningslinjene som gjelder.

  Prisen på en eltakst for en vanlig norsk bolig på 150 kvadratmeter med ett sikringsskap, vil ligge på mellom 3.000 og 5.000 kroner.

  Ny klagenemd: Enklere og kjappere å klage på håndverkeren

  Svake punkt

  Ifølge Holtan er det noen gjengangere blant feil og svakheter man finner i det elektriske anlegget, blant annet:

  • Manglende jording, som kan gi økt berøringsfare.
  • Svakheter i eldre anlegg i sikringsskap som kan skape varmgang, og i verste tilfelle brann.
  • Anleggets beskaffenhet generelt.
  Hvor lang levetid et elektrisk anlegg vil ha kommer an på flere faktorer, blant annet belastning, men ved full belastning har det, ifølge Holtan, en levetid på 25-30 år.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer