Få det fint hjemme

Boligtrendene du bare kan glemme

- Det trenger ikke være gjennomført for at det skal være et bra interiør, sier interiørstylist.

FINN DIN STIL: Interiørstylist Signe Schineller har laget denne utstillingen av et kombinert soverom og kontor, på årets første Nordic Living interiørmesse. Hun sier et godt interiør handler om hygge, atmosfære og stemning, og det krever noe av oss som bor der, at vi legger litt ekstra i det. For Schineller betyr naturen mye - som du kan se i denne utstillingen. Foto: Kristin Sørdal
FINN DIN STIL: Interiørstylist Signe Schineller har laget denne utstillingen av et kombinert soverom og kontor, på årets første Nordic Living interiørmesse. Hun sier et godt interiør handler om hygge, atmosfære og stemning, og det krever noe av oss som bor der, at vi legger litt ekstra i det. For Schineller betyr naturen mye - som du kan se i denne utstillingen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Vi har tidligere skrevet om interiørtrendene for 2019, som blant annet er at ting skal ha strukturer; de skal være til å ta og føle på. Det skal også gjerne være grønt - og kanskje også litt gult. Men mest av alt skal det være personlig:

- Tendensen nå er at det skal være så personlig som mulig: finn din stil! uttaler interiørarkitekt og billedkunstner Aina Sollie Steen til Dinside.

Steen er kjent fra ulike bolig- og oppussingsprogrammer på TV, som «Sinnasnekker'n» og «Drømmehytta» på TV2.

Også interiørstylist Signe Schineller understreker at et pent interiør ikke kun handler om tingene rundt oss og at det er gjenomført - men noe helt annet.

Schineller jobber blant annet som boligstylist og er også kjent fra boligprogrammer på TV; «Boligkrise» på TVNorge og «Sinnasnekker'n» på TV2.

- Hvem er vi, hva liker vi?

- Hva ligger i et pent interiør; er det interiøret vi har rundt oss eller er det andre ting? spør Schineller under et foredrag på interiør- og livsstilsmessen Nordic Living.

Interiørstylist Signe Schineller sier til Dinside at det å finne sin egen stil i interiøret handler om å finne det man liker - og det man ikke liker. Foto: Kristin Sørdal
Interiørstylist Signe Schineller sier til Dinside at det å finne sin egen stil i interiøret handler om å finne det man liker - og det man ikke liker. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Jeg påstår det siste. Det handler om hygge, atmosfære, stemning; alle disse detaljene, det gjør seg ikke selv. Det krever noe av oss som bor der, at vi legger litt ekstra i det: Litt av oss, hvem vi er, hva vi liker - og det som beveger oss. For interiør, hva er det? spør interiørstylisten, og fortsetter:

- Det skal ofte være gjennomført, men gjennomført kan være så mangt, og det må ikke være gjennomført for at det skal være et bra interiør, understreker hun.

Schineller forteller at for henne handler et godt interiør mye om å lytte til hjertet, å finne det man selv liker og det man trives med og finner ro i.

- Jeg har aldri vært særlig glad i trender. En periode i livet var jeg veldig opptatt av å følge med på trendene, men da var jeg i en urolig periode i livet. Det hjelper ikke å bare kjøpe alt du har sett i en katalog eler blir anbefalt, eller at du har fulgt trenden og har det i hus: Det er ikke sikkert at du trives med dette av den grunn, sier interiørstylisten.

- Du må endre om du ikke liker det du har

På Nordic Living-messen har Schineller innredet et kombinert soverom og kontor. Her har hun hentet inn elementer fra naturen, som betyr mye for henne og som gir henne ro.

FRA NATUREN: Finn det som gir deg ro, anbefaler Schiller. Hun har innredet et soverom/kontor på Nordic Living-messa, og mye med årets trendfarge nå, som er grønt. - Men det er også en farge jeg liker, fordi det gir meg ro, sier Schineller.

Foto: Kristin Sørdal
FRA NATUREN: Finn det som gir deg ro, anbefaler Schiller. Hun har innredet et soverom/kontor på Nordic Living-messa, og mye med årets trendfarge nå, som er grønt. - Men det er også en farge jeg liker, fordi det gir meg ro, sier Schineller. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Noen ganger trenger vi bare å lytte til det vi innerst inne føler og trenger, og for meg er naturen viktig; det å komme ut på tur klarner hodet. Det gir ro, det gir hvile, det gir inspirasjon, det gir muligheter for å kunne tenke litt nytt og med hjertet, sier hun.

SA NOEN RO? Kanskje dette er den ultimate stua for deg? Foto: Kristin Sørdal
SA NOEN RO? Kanskje dette er den ultimate stua for deg? Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Men hvordan kan man finne ut av hva som er sin egen stil - når det er så mange muligheter og så mye å velge mellom?

Schineller råder til å kjenne etter hva som rører deg, hva som gir deg litt gåsehud på armen.

- Hvem er du, hva gjør du, hva liker du, hva påvirkes du av? Følger du hjertet eller følger du noen andre som sier hva som er rett for deg? Det kan ingen andre gjøre for deg egentlig, sier hun.

- Tenk på hva du liker og hvorfor du liker det. Hva vekker det i deg? Du velger selv hva du vil ha - og du velger selv hvilke kontraster du vil ha. Og nå er det mer «in» dette med å tørre: Hvorfor ikke bare blande farger, kanskje rosa med oker? Det er egentlig ikke noe man «kan» gjøre, men absolutt noe du kan gjøre nå - fordi du bestemmer, sier hun.

FINN DIN FARGE: Liker du rosa? Kjør på! Alt er lov, bare du liker det. Foto: Kristin Sørdal
FINN DIN FARGE: Liker du rosa? Kjør på! Alt er lov, bare du liker det. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Bytt ut det du ikke liker

Men det er ikke alltid så enkelt å finne ut av hvor man skal begynne, om man tenker at man ønsker å gjøre en endring hjemme. For hvor begynner man, og hva skal man gjøre?

- Det er på en måte dette med å finne ut av hva du trives med - og hva du ikke trives med. Man kan ikke begynne på alt på en gang, man må jo bare finne ut av hvorfor man vil endre; hva er det man ikke liker? sier Schineller til Dinside, og fortsetter:

- Finner man ut at man ikke liker lilla - nei, men da må jeg bytte ut lilla. Eller er det slik at «denne har jeg hatt veldig lenge fordi mamma har gitt den til meg, og mamma kjøpte feil farge og jeg har hatt den her bare fordi mamma har kjøpt den til meg?». Man gjør mange slike ting fordi man føler man burde eller må.

Men da er det kanskje på tide å rydde opp og tenke på hva man egentlig liker.

- Ikke kjøp alt på en dag

- Det å ha et personlig hjem, er jo virkelig å ikke kjøpe alt på en dag, sier Sollie Steen til Dinside.

Interiørarkitekt og billedkunstner Aina Sollie Steen sier du kan blande mye forskjellig og samtidig ha et helhetlig og personlig interiør. Foto: Kristin Sørdal
Interiørarkitekt og billedkunstner Aina Sollie Steen sier du kan blande mye forskjellig og samtidig ha et helhetlig og personlig interiør. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Har du arvet noe, eller det er en gjenstand med affeksjonsverdi eller noe som betyr noe for deg, så et det klart at den skal være der. Men da er det jo det jo det å jobbe litt rundt den, da, sier Steen og utdyper:

- Hvis du har et skap som du har arvet og som er kjempeviktig for deg, og tenker at det skal jeg ha, så er det jo det å jobbe litt ut fra det - uten nødvendigvis å ha en helhetlig «hyttestil», om den kom fra hytta, sier hun.

Klart du kan blande mye forskjellig

Som også Schineller sier, handler et godt interiør ikke nødvendigvis om de riktige og trendy tingene. Og ja, du kan faktisk blande sammen veldig mye forskjellig og fremdeles ha et helhetlig interiør. Du trenger altså ikke bytte ut alt, selv om du tenker at du ønsker piffe opp interiøret hjemme.

Steen anbefaler tenke eklektisk - du kan altså med fordel altså blande elementer fra ulike områder eller stiler:

- Jobb litt eklektisk og sett sammen ting og få en variasjon, men vær likevel bevisst på hvor du plasserer ting. Man behøver ikke gå helt bonanza til verks, men vær litt nøye med hvilke former man tar inn og hvordan de står: Er det litt ryddig, kan man blande inn veldig mye forskjellig og samtidig få et helhetlig inntrykk, tipser Steen.

- Match opp det gamle - og lat som det skal være slik!

- Men hvor skal man begynne, dersom man ønsker å friske opp hjemme og gjøre noe nytt?

- Det å male veggene, det får alle til, og det gjør veldig mye. Og det å jobbe med tekstiler, og bytte ut putene i sofaen - så får du en ny sofa. Det er forholdsvis enkle ting, i stedet for «nå skal jeg pusse opp badet» - du vet det koster kjempemye. Du behøver ikke å begynne der; det er mer teknisk, det er ting man «må», sier Steen.

Hun påpeker at selv om man kanskje ikke liker flisene på badet i den nye leiligheten eller huset man skal flytte inn i, eller det ikke passer stilen, så behøver man ikke påkoste en totalrenovering av badet.

- Man kan gjøre veldig mye med løs styling også. Gode håndklær, å sette inn et møbel som ikke er integrert, ta inn et skap til å ha håndklær i som er løst - ja, kanskje det arveskapet fra hytta kan passe der, sier Steen.

- Møblér det litt så det ikke blir så teknisk. Så tenker jeg man demper den grusomme flisen man kanskje ikke valgte selv. Så kan man heller matche håndklærne med den flisen, og så later man som om det skal være sånn, råder interiørarkitekten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer