Organisere vaskerommet

Bomba vaskerom? Sjekk den forvandlingen!

Vi fulgte ekspertenes enkle tips, og fikk endelig ryddet vaskerommet!

VASKEROM: Ryddeekspertene Silje B. Gaarder og Magnus Ørebeck-Nilssen gir tips om hvordan du kan holde vaskerommet ryddig. Video: Linn Merete Rognø. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Det ikke rart at det føles deprimerende å være på vaskerommet når det flyter av rent tøy i ene enden og skittentøy i andre, hybelkaniner fra tørketrommelen, tomme flasker av vaskemidler, treningssko og gjørmete regnklær.

Men selv om oppgaven føles umulig, er det likevel ikke så vanskelig å ordne opp i kaoset - og holde det ryddig.

Vi snakket med to eksperter og endevendte vaskerommet - det ble suksess!

Her får du deres beste tips.

Derfor blir det rotete

Hva er egentlig hovedårsakene til at vaskerommet gang på gang blir bomba, selv om vi prøver å holde det så ryddig som mulig?

Magnus Ørbeck-Nilssen ved Enklere Bolig AS, har et klart svar på det:

- Vaskerommet blir fort bombet hvis det er flere som bruker det. Det blir fort rotete hvis man skal kjappe seg og bare kaster ting inn - og hvis man ikke har et gjennomtenkt system som følges opp.

For et godt system er det aller viktigste for å holde orden på rommet, mener også Silje B. Gaarder, daglig leder hos Rydd Hjemme

- Mangel på system gjør at klær og andre ting du oppbevarer på vaskerommet flyter inn i hverandre og skaper kaos. Blir vaskerommet i tillegg brukt som bod, er det ekstra viktig å lage skikkelig system for å opprettholde både orden og oversikt over hva du har og hvor du kan finne tingene når du trenger de, sier Gaarder.

Dette kan du lagre på vaskerommet

At vaskerommet plutselig er blitt til en bod, er det mange som kjenner seg igjen i. For er det småting som flyter i huset, er det ofte en enkel løsning å legge det inn på vaskerommet selv om det ikke hører hjemme der.

Men hva er det egentlig som er greit å lagre på vaskerommet?

- Hjemme hos meg har jeg lagret håndklær, sengetøy, vaskemidler og litt husholdningsverktøy i en skuff, ellers er det ingenting annet, forteller Ørbeck-Nilssen.

Også Gaarder mener at sengetøy og håndklær fint kan oppbevares på vaskerommet.

- Har du hyller eller skuffer her, kan disse merkes slik at alle kan finne riktig sengetøy. Merk med størrelse og/ eller navn, tipser hun.

Men husk at sengetøy og håndklær tar mye plass. Har du lite plass, kan du med fordel kvitte deg med noe. Du trenger i prinsippet bare ha to sett sengetøy til hver seng, ifølge Gaarder.

- Og håndklærne som ligger innerst i skapet, og som du kanskje aldri bruker, kan du gi til Fretex som tar imot alt av tekstil - også ødelagte ting, tipser hun videre.

Praktiske hjelpemidler

For å enkelt holde vaskerommet ryddig, er det flere praktiske hjelpemidler du kan benytte deg av, forteller de to ekspertene.

Gaarder og Ørbeck-Nilssen har følgende tips:

  • Bruk høyden på rommet og lagre tingene i skap eller hyller på veggen for å frigjøre plass på gulvet.
  • Det er en fordel med hyller til de tingene du skal ha på vaskerommet, for eksempel håndklær og sengetøy.
  • Oppbevar vaskemidler i en boks for å slippe søl, da kan du rengjøre boksen ved behov. Bokser i stoff eller treverk er fine å se på, men disse kan ikke vaskes. Ha eventuelt en plastboks i bunn for å beskytte kurven din.
  • To skittentøyskurver er lurt: en til mørk vask og en til lys. Har du plass til flere, kan du også ha en til finvask/ 30 grader og en til 60 grader. Når du slipper å sortere vasken før du legger den i maskinen, går jobben mye fortere.
  • Har du barn kan du ha boks som du sorterer det rene tøyet i og bærer den til klesskapet. Deretter setter du den på barnerommet slik at barna kan legge skittentøy i den. Når boksen er full, bæres den tilbake til vaskerommet. Ved å ha en egen skittentøyskurv på barnerommet, slipper du klær slengt på gulvet. Ikke ha lokk på den, da havner klærne havner oppå eller ved siden av kurven. Barna må instrueres på hvordan den skal brukes.
  • Ha gjerne et opplegg for å henge opp for å tørke klær.
  • Gjør plass til sted hvor du kan brette klær
  • En skuff for «single sokker» er lurt.
  • Trenger du å bruke vaskerommet som bod, er det lurt å investere i bokser som du merker med kategori. Om du velger gjennomsiktige bokser eller ikke, er merking viktig for å ikke legge feil ting i feil boks.
  • Husk at for å opprettholde systemet, må ting legges tilbake på plass etter bruk. Da vil du alltid finne det du trenger når du trenger det.

Hold det ryddig

Når du først har organisert vaskerommet, gjelder det å holde på det systemet du har laget deg.

Så for å fortsette å holde det ryddig, anbefaler Gaarder å sette på en vask hver dag, eller når du har en full maskin til å sette på.

- Ikke la vasken hope seg opp. Et berg med klesvask kan ta motet fra enhver. Legg sammen klærne med en gang for at ikke jobben skal bli for stor. En liten haug går fort, råder hun.

Gaarder mener også at barn helt ned i 2-3 årsalderen kan klare å brette sine egne klær og deretter legge dem på plass.

- Ta barna med på prosessen og vis dem hvordan det skal gjøres. Da gjør du ikke bare deg selv en tjeneste, du får også kvalitetstid med barna, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer