Tåler vinglass oppvaskmaskin?

Bør åpnes umiddelbart

Glemmer du dette, kan vinglassene knuse.

UNNGÅ KNUSTE GLASS: Når vinglassene er rengjort i vaskemaskinen, bør du åpne den så snart som mulig. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Mange tror at vinglass er altfor skjøre til å kunne vaskes i oppvaskmaskin, og at de derfor bør vaskes for hånd - men dette stemmer ikke.

For ifølge ekspertene er det nemlig ikke oppvaskmaskinen som skader vinglassene, men måten du selv håndterer dem etter vask.

- Skal vaskes i maskin

- Vi anbefaler maskinvask av alle glass, men vinglass skal vaskes alene i maskinen – ikke sammen med kopper og andre kjørler.

Det sier Gunn Elin Rognerud, butikksjef hos Vinskap.no.

- Bruk en kort vaskesyklus, mange oppvaskmaskiner har egne glassprogram for dette, sier hun.

Det er også viktig at glassene ikke står i spenn:

- Ved temperaturforandringer vil overflatespenningen i glasset endre seg. Dersom glassene står i spenn kan det føre til at de sprekker, opplyser hun videre.

Også Trond Evensen hos Symposium Wines, leverandør av Zalto glas, forteller at vinglass skal vaskes i oppvaskmaskin, ikke for hånd.

- Glass knuser først og fremst ved vår egen håndtering av dem. Vinglass skal vaskes på 40-50 grader i maskinen. Bruk lite vaskepulver eller bare en halv tablett, helst uparfymert, sier Evensen.

- Du må også passe på at vinglassene ikke dunker borti hverandre eller noe annet, legger han til.

Rognerud anbefaler også å unngå skyllemiddel.

Viktig etter vask

Vinglassene er mest sårbare i det øyeblikket vasken er ferdig fordi varme glass tåler mindre, ifølge Evensen.

Derfor er det viktig å åpne vaskemaskinen så raskt som mulig ved endt vask, slik at glassene umiddelbart kjøles ned, ifølge ekspertene.

Glassene er ferdig nedkjølt etter et par minutter, men du bør la dem lufttørke, anbefaler Evensen.

- Det er viktig at de får lufttørke med klokka opp, ikke ned. Når glassene er helt tørre, kan de settes i skapet, sier han.

Tabbe-plassering

Pass på at vinglassene står riktig plassert i skapet, understreker ekspertene:

- De skal stå på stetten med klokka opp. Lagrer du vinglassene opp ned vil dette kunne holde på fuktighet, og dermed forårsake vondt lukt i glasset, for eksempel fra olje og andre stoffer i trevirke i skap, sier Evensen.

- Står glassene opp ned kan det også oppstå glasskorrosjon, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer