Bør du dra på hytten i helgen?

Er du godt nok sikret mot snø og kulde?

Har du et hus som er bygget før 1999 må du passe spesielt på å måke snø av taket. Foto: Colourbox.com
Har du et hus som er bygget før 1999 må du passe spesielt på å måke snø av taket. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukers snøvær og sprengkulde har vært godt nytt for skientusiaster. Men har du hytte, er det et par ting du passe på. Blant annet: Vet du hvor mye snø taket på hytten din tåler?

En ting er mens det fortsatt er luftig og lett puddersnø. Men når denne begynner å smelte, for så å frosse på igjen, kan det lett bli tungt for taket. Hvor mye tåler det?

Ifølge Vivian Meløysund, forskningsleder ved SINTEF Byggforsk, er tommelfingerregelen å passe på å ikke ha mer enn en halvmeter snø på taket.

- Tak bør måkes når snølasten er høyere enn det bygningen er prosjektert for. Synlige nedbøyninger eller endringer i huset er et varsel om at belastningen er betydelig, for eksempel når dører og vinduer begynner å gå tregt. I noen situasjoner vil det også kunne høres knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde, sier hun.

Er hytten din bygget etter 1999, skal taket være dimensjonert for å tåle snølasten som kan oppstå på taket. Det skal derfor ikke være nødvendig å måke taket på de nyeste hyttene. Bygninger som er bygget før dette tidspunket må derimot måkes ved store snølaster. I verste fall kan konsekvensen av at det ikke blir måkt snø av taket være et sammenbrudd av konstruksjonen eller deler av denne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer