Bor du her?

I Larvik, Stavanger, Asker og Trondheim er boligprisene hele 8 prosent høyere enn i fjor.

Torstrand i Larvik - den byen der norske boligpriser øker mest.  Foto: Wikimedia Commons/Mahlum
Torstrand i Larvik - den byen der norske boligpriser øker mest. Foto: Wikimedia Commons/Mahlum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske boligpriser steg med 1,5 prosent i april 2010. Hittil i år har prisene steget med 6,2 prosent, og boligprisene er 9,9 prosent høyere enn på samme tid i år.

Men hva sier dette deg? Ikke noe særlig mer enn at tendensen er positiv.

- Det er jo egentlig ikke så interessant hva snittprisen er for dem som skal kjøpe bolig, sa Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), da meglerbransjen la frem sin månedlige boligprissstatistikk.

Det som er avgjørende, er hvordan prisutviklingen er der du bor.

Hvor mye er boligen din verdt i dagens marked? Finn ut med vår boligverdikalkulator

Topp og bunn

Se hvor boligprisene øker mest
ByProsentvis endring 09-10Prosentvis endring april 2010Pris per kvadratmeter
Moss6122.000
Sarpsborg4217.300
Fredrikstad4219.200
Oslo6135.900
Hamar5220.900
Lillehammer6222.100
Drammen7221.300
Tønsberg4222.500
Sandefjord7120.400
Larvik8219.500
Kristiansand6126.500
Stavanger8232.800
Sandnes5228.300
Bergen7227.500
Trondheim8226.600
Tromsø4126.200Ser vi på årets første fire måneder under ett, har boligprisene økt fra 4 til 8 prosent i snitt i forhold til året før. Hetest er boligmarkedet i Larvik, Stavanger, Asker og Trondheim. I Trøndelagsfylkene, Drammen, Sandefjord, Telemark, Møre- og Romsdal, Hordaland, Bergen og Nord-Norge med unntak av Tromsø, har prisene økt med 7 prosent.

Lavest har prisutviklingen vært i Tromsø, Sarpsborg, Tønsberg, Fredrikstad og på Øvre Romerike, der snittprisen hittil i år er 4 prosent høyere enn i fjor. Dette er altså halv takt av prisutviklingen i Larvik. Men selv om disse områdene havner lengst ned på statistikken, betyr det ikke at prisutviklingen har vært dårlig, snarere tvert imot. Dette er en positiv dreining for flere markeder som har slitt de siste årene.

- Til og med Tromsø viser en positiv prisutvikling i 2010, sa Christian Dreyer, leder i NEF. - Dette er til glede for dem som bor der, og også en friskmelding av markedet der oppe.

I snitt er boligprisene hittil i år 7 prosent høyere enn i fjor.

I tabellen til høyre kan du se boligprisutviklingen for landets største byer.

Priser for alle områder finner du her

Hvor går prisene videre?

Selv om prisveksten i årets første måneder har vært formidabel, er det liten tro på at dette skal fortsette.

- 1. januar 2010 satt vi her og spådde prisutvikling og prisoppgang på 8 prosent for 2010, og vi sa da at det meste av prisoppgangen ville komme i årets første fire måneder, sa Christian Dreyer i NEF, og pekte på at dette langt på vei stemmer. Mørke skyer truer imidlertid i horisonten fra USA - mens fortsatte lave renter vil virke inn positivt.

Dreyer fastholder en prisøkning på 8 prosent.

Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) er litt mer forsiktig i sine spådommer.

- Vi spådde en 6-7 prosent for året, og vi står fortsatt på dette, sier nyvalgt leder i Eff, Terje Buraas.

Økte priser i teorien kan bli dyrt i praksis

For noen boligeiere, spesielt i de store byene, der prisene har steget markant de siste ti-tyve årene, vil prisøkningen kunne ha betydning, selv om du ikke har planer om å selge eller kjøpe.

Fra i år skal boligens ligningsverdi justeres, alle boliger skal få ny og oppjustert ligningsverdi. For dem med boliger der det har vært et stort etterslep i ligningsverdien (det har tidligere kun vært en maksverdi) vil dette kunne bety en endring i gjeld og formuesbalansen, og man vil kunne havne i en skatteknipe.

Så før du gnir deg i hendene over at boligprisene stiger kraftig i ditt nærmiljø, bør du sjekke om dette vil berøre deg.

På Finansdepartementets temasider om nye regler for formuesverdsetting av boliger kan du lese mer, og den smarte boligkalkulatoren beregner omtrentlig hvor mye din bolig vil verdsettes til på selvangivelsen, samt om du havner i en formuesskatteposisjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer