Bør du la vannet renne før du drikker det?

Ja, du bør la vannet renne litt før du drikker det. Her er årsaken:

LA VANNET RENNE: Det er ikke bare fordi vannet skal bli kaldt at du bør la det renne før du drikker det eller bruker det i matlaging. Hovedgrunnen er at rørene kan avgi tungmetaller, som kan gi diaré. Foto: Kristin Sørdal
LA VANNET RENNE: Det er ikke bare fordi vannet skal bli kaldt at du bør la det renne før du drikker det eller bruker det i matlaging. Hovedgrunnen er at rørene kan avgi tungmetaller, som kan gi diaré. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

De fleste i Norge kan trygt drikke vann fra krana hjemme, selv om det i sommer ble avdekket funn av E.coli i drikkevannet flere steder i landet - hvor man da anbefalte koking av drikkevannet for å være trygg på vannkvaliteten.

Er du blant dem som lar vannet renne litt, før du fyller vannglasset? Det er det flere gode grunner til å fortsette med, ifølge eksperter.

- Ja, det bør renne

Vi har spurt Vidar Lund, seniorforsker ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinsttuttet (FHI) om hvorvidt det er slik at vi bør la vannet renne før vi drikker det.

- Ja, vi anbefaler at vannet bør renne litt før det benyttes til drikke og matlaging, sier Lund til Dinside.

Han forteller at det er flere grunner til at man bør la vannet renne litt før det brukes eller drikkes.

- Hovedgrunnen er at vannet som har stått stille i rørene kan inneholde tungmetaller som kobber og annet, som avgis fra rørene og som er angitt å kunne gi diaré hos barn, forklarer Lund.

Men at vannet bør renne før bruk, er også for å få best mulig smak på vannet, uten bismak av vannrørene:

- Plastrør, som er vanlige i nyere hus, vil avgi noe lukt og smak til vannet når vannet står i kontakt med rørene, mens kobberrør vil kunne gi en metallisk smak når det står i rørene over tid. For at vannet skal være friskt og godt å drikke og uten framtredende lukt og smak må derfor vannet renne til det er kaldt og friskt å drikke, sier Lund.

Han gir ingen annen angivelse på hvor lenge vannet bør renne, annet enn at det bør bli kaldt og friskt.

Forskjeller på gamle og nye hus?

Det skjer stadig utviklinger med tanke på boligenes byggtekniske standard - og det settes stadig nye krav til hvordan dette skal være.

Sigrun Marie Dahl, vannekspert i Rambøll, har tidligere sagt til Dinside at det gode drikkevannet i Norge kanskje er verdens beste, men at det ikke er noen selvfølge - og at forbrukerne nok vil merke konsekvensene at gamle og underdimensjonerte rør, dårlig vedlikehold, sprengt kapasitet og flere flommer.

Lund forteller til Dinside at det kan være forskjeller på vannrørene inn i eldre hus, kontra yngre hus:

- Eldre hus, som ikke er rehabilitert, har stort sett kun kopperrør eller metallrør, mens nyere og rehabiliterte rørsystemer har en del rør i plast. Men vårt råd er det samme: for å få et godt og innbydende drikkevann, la vannet renne til det er blitt kaldt, sier Lund.

Bakterievekst i vannrør

Bakterievekst er også en annen grunn til at du bør la vannet renne før du drikker det eller bruker det til matlaging.

Lund poengterer at dette kan skje sommer eller vinter - og at det også derfor er lurt å la vannet renne:

- Bakterier vokser til en viss grad på rørveggene i alle rørsystemer innomhus, og det er ingen stor forskjell om det er sommer eller vinter, så la vannet renne til det blir kaldt før du drikker det, forteller Lund.

Husk at du heller ikke bør bruke varmt vann fra varmtvannstanken til drikke eller matlaging. Dette er fordi innholdet av tungmetaller er høyere i vannet fra varmtvannstanken.

Norges beste drikkevann

Men selv om de fleste av oss trygt kan drikke vannet fra krana, er det likevel forskjell på det vi opplever som godt drikkevann - og det aller beste drikkevannet i Norge har de i Sirdal og i Vågan kommuner, ifølge årets kåring av Norges beste drikkevann.

Kvaliteten på vannkilden er ifølge vinnerne en av de viktigste grunnene for seieren, fordi vannet da ikke behøver så mye prosessering for å renses, før det sendes ut til forbrukerne.

Her kan du se hvilket vannverk som leverer det beste drikkevannet der du bor.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer