Bør du la vannet renne før du drikker det?

Ja, du bør la vannet renne litt før du drikker det. Her er årsaken:

LA VANNET RENNE: Det er ikke bare fordi vannet skal bli kaldt at du bør la det renne før du drikker det eller bruker det i matlaging. Hovedgrunnen er at rørene kan avgi tungmetaller, som kan gi diaré. Foto: Kristin Sørdal
LA VANNET RENNE: Det er ikke bare fordi vannet skal bli kaldt at du bør la det renne før du drikker det eller bruker det i matlaging. Hovedgrunnen er at rørene kan avgi tungmetaller, som kan gi diaré. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

De fleste i Norge kan trygt drikke vann fra krana hjemme, selv om det i sommer ble avdekket funn av E.coli i drikkevannet flere steder i landet - hvor man da anbefalte koking av drikkevannet for å være trygg på vannkvaliteten.

Er du blant dem som lar vannet renne litt, før du fyller vannglasset? Det er det flere gode grunner til å fortsette med, ifølge eksperter.

- Ja, det bør renne

Vi har spurt Vidar Lund, seniorforsker ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinsttuttet (FHI) om hvorvidt det er slik at vi bør la vannet renne før vi drikker det.

- Ja, vi anbefaler at vannet bør renne litt før det benyttes til drikke og matlaging, sier Lund til Dinside.

Han forteller at det er flere grunner til at man bør la vannet renne litt før det brukes eller drikkes.

- Hovedgrunnen er at vannet som har stått stille i rørene kan inneholde tungmetaller som kobber og annet, som avgis fra rørene og som er angitt å kunne gi diaré hos barn, forklarer Lund.

Men at vannet bør renne før bruk, er også for å få best mulig smak på vannet, uten bismak av vannrørene:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer