Mange drømmer om kapselkaffemaskiner, men de fleste er noe dyrere enn en gjennomsnittlig kaffetrakter. 50 prosent avslag er betydelig, det tilsvarer fra 599 til 895 kroner, og kan være en inngangsport. Burde du slå til?
Kommer an på hva du drikker
Vi har testet første generasjon Dolce Gusto-maskiner, og det korte svaret er rett og slett: Det kommer an på hva du drikker. Hvis du trenger og har lyst på en kapselkaffemaskin som lager god espresso eller traktekaffe, kan dette være et godt kjøp. Dersom du er glad i melkebaserte kaffedrikker, kan du styre unna.
Årsaken? Melkekapslene som hører til kan ikke erstatte en god, hjemmelaget latte, og selv om det ikke er enklere, ville vi alltid gått for en egen melkeskummer eller bare brukt litt kald melk i kaffen i stedet. Det var det korte svaret.

Produktene utvikles
Siden den gangen vi testet Dolce Gusto har det imidlertid skjedd et par ting. Den største endringen at du kan velge automatiske programmer på de nyeste modellene. Før måtte du skru den på - og av, noe som førte til et par uhell da vi testet, ettersom testbrukerne var vant til maskiner med ulike programmer. Også konkurrentene har utviklet seg.En oversikt over de nye kapselkaffemaskinene finner du her.
Les også: Slik kjøper du kaffemaskin
Sjekk markedet
Tidligere pristester vi har utført viser at det ofte er ulike kampanjetilbud på kapselkaffemaskiner, og du kan spare mye på å sjekke prisen godt før du kjøper. Har du mer lyst på en av de andre variantene som finnes, skal du ikke se bort fra at en av de andre modellene vil komme på tilbud snart.
Alle kapselkaffemaskiner lager kaffe, noen kun espresso, noen espresso og den litt større og mildere lungo, noen lager "norsk kaffe", mens andre igjen også kan lage ulike kaffedrikker som kaffe latte og cappuchino, samt kakao. Dolce Gusto kan lage alle disse - og du får i tillegg tekapsler. Den har også den unike egenskapen at du kan lage iste eller iskaffe. Noen merker har også modeller der du kan steame melk - eller de varmer opp melk manuelt.
Bare kaffe? Slik lager du verdens (nest) beste kaffe
Tilgjengelighet

Et annet punkt du bør vurdere er hvor enkelt det er å kjøpe kapsler - eventuelt hvor viktig det er for deg. Her er det endel forskjeller: De fleste selger kapsler eller puter i butikk eller nettbutikk. Nespresso har en egen kundeklubb der du kan bestille på nett - eller kjøpe fra Nespresso-butikkene. Flere andre kaffeprodusenter enn dem som opprinnelig leverer kapsler har også kastet seg på bølgen, og leverer erstatningskapsler blant annet til både Nespresso og Senseo, som du nå får kjøpt i butikk.
Du bør også sjekke hva de har i butikken der du handler. Ikke alle butikkene har kapsler til alle merkene - og må du gå eller kjøre en stor omvei hver gang du skal ha ny kaffe er det kanskje ikke verdt det?
Erstatningskapsler: Bruk dem på eget ansvar, sier maskinprodusentene. Vi har testet hvor godt de virker.
Ikke glem kapselprisen
Prisen på maskinen og tilgjengelighet av kapsler er imidlertid ikke alt. Hvor mye koster selve kapslene? Det er selvsagt ikke på maskinene produsentene tjener mest, det er at du binder deg til å kjøpe kaffe fra dem i overskuelig fremtid. Tidligere pristester viser at du kan spare en tusenlapp på kaffen du drikker per år, om du velger maskinen med de rimeligste kapslene. Per kopp er det kanskje ikke snakk om så mye, men drikker dere to kopper kaffe hver dag i snitt, vil de få kronene per kopp fort kunne spise opp det du eventuelt sparer på å kjøpe en rimeligere maskin. Du bør derfor ta med dette i regnestykket.
Cirkapris per kopp er i dag:
- Nespresso: 3,5 kroner (erstatningskapsler 3,1 i snitt)
- Favola: 3,3
- Dolce Gusto: 3,1
- Tassimo: 3,1
- Senseo: 1,82 (erstatningskapsler 1,5)
Les også: Så ofte bør du vaske kapselkaffemaskinen