Bør man vaske gulvet med grønnsåpe?

Grønnsåpe kan gi parkett- og laminatgulv stygge skjolder.

IKKE HER: Nordmenn bruker grønnsåpe til en haug forskjellige ting, blant annet fotbad. Men dersom du har parkett- eller laminatgulv, slik de fleste har, bør du kanskje vurdere et annet rengjøringsmiddel. Foto: AKSEL RYNNING
IKKE HER: Nordmenn bruker grønnsåpe til en haug forskjellige ting, blant annet fotbad. Men dersom du har parkett- eller laminatgulv, slik de fleste har, bør du kanskje vurdere et annet rengjøringsmiddel. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 10. august 2016
Etter å ha blitt brukt til diverse typer rengjøring i over 140 år, vil nok den karakteristiske duften av grønnsåpe for mange alltid forbindes med et skinnende rent hus - selv om vaskemiddelet også har noen alternative bruksområder.

Flere husstander har fremdeles en flaske stående i skapet, og enkelte drar den også frem når gulvene skal rengjøres.

Men det er ikke nødvendigvis så lurt, ifølge mange gulvleverandører. De mener at den fete såpen kan føre til stygge skjolder.

LES OGSÅ: Disse rengjøringsmidlene må du aldri blande

Fraråder

FRARÅDER: Ann Jeanette Myrland i RBI Interiør fraråder bruk av fete såper på parkett eller laminat. Foto: RBI INTERIØR
FRARÅDER: Ann Jeanette Myrland i RBI Interiør fraråder bruk av fete såper på parkett eller laminat. Foto: RBI INTERIØR Vis mer

Det er heller ikke så rart at mange fyller bøtten med grønnsåpe når parkett- og laminatgulvene skal vaskes.

nettsidene til Lilleborg, som står bak den kjente og kjære Krystal-grønnsåpen, står det nemlig at den kan «anvendes for effektiv rengjøring av de fleste typer gulv og overflater».

Dette er ikke RBI Interiør, som er Norges største leverandør av parkett- og laminatgulv, enig i.

- På parkett- og laminatgulv skal man ikke bruke grønnsåpe. Den bør man kun bruke på ubehandlede gulv som du ikke vil etterbehandle mer, da den vil fungere som en mild voksbehandling, mener produktsjef Ann Jeanette Myrland.

Dette forklarer hun med at grønnsåpen er fettholdig.

- Det betyr at hvis man bruker den på parkett- og laminatgulv, vil den kunne etterlate en hinne som er vanskelig å få bort og gjør gulvet skjoldete.

LES OGSÅ: Denne maskinen gjør gulvvasken til en lek!

Kan bruke oppvaskmiddel

VASKE MED TØRRMOPP? En tørrmopp er nok det aller mest effektive hvis du skal rengjøre gulvene dine. Foto: SHUTTERSTOCK
VASKE MED TØRRMOPP? En tørrmopp er nok det aller mest effektive hvis du skal rengjøre gulvene dine. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer

Til vanlig hverdagsrengjøring av gulvene sine, mener Myrland at tørre metoder, som støvsuging og tørrmopping, er det absolutt beste.

- Hvis det er vanskeligere flekker, kan du gå over med en godt oppvridd klut med kun vann, eller med et syntetisk og PH-nøytralt rengjøringsmiddel.

Det betyr at en liten klunk med oppvaskmiddel i vaskebøtten, som vanligvis er både syntetisk og PH-nøytralt, vil være et bedre valg.

Thor Ingar Røneid, teknisk servicekonsulent i malings- og lakkprodusenten Scanox, mener også at det finnes bedre gulvrengjøringsmiddel enn grønnsåpe.

- På gulv som er lakkert med våre produkter, bør rengjøringen gjøres mest mulig tørr, enten med støvsuging eller tørrmopping. Hvis du har vanskelige flekker, er ikke vann med oppvaskmiddel noen dårlig løsning, mener han og legger til:

- Det er ikke spesielt «gærent» å bruke grønnsåpe til hverdagsvask, men den vil gjerne legge igjen en fet hinne som kan virke skjoldete og ødelegge glansen til gulvet.

LES OGSÅ: Ikke la vinteren ødelegge gulvet

- Skyldes feil dosering

IKKE HA I FOR MYE: Malin Skaar i Lilleborg sier at grønnsåpe ikke legger igjen såperester - så lenge man doserer riktig. Foto: LILLEBORG
IKKE HA I FOR MYE: Malin Skaar i Lilleborg sier at grønnsåpe ikke legger igjen såperester - så lenge man doserer riktig. Foto: LILLEBORG Vis mer

Malin Skaar, leder for Lilleborgs forbrukerservice, gjentar i en e-post til Dinside at grønnsåpe er «godt egnet til de aller fleste gulvtyper, utenom linoleum».

- Hinnen som kan oppstå, er på grunn av feil dosering av såpen. Dersom man følger anvisningen, vil man ikke oppleve skjoldete gulv, mener hun.

Ifølge PlussTid, som er Lilleborg sin informasjonsnettside, vil korrekt dosering si rundt 50 milliliter såpe - eller drøye tre spiseskjeer - til 8 liter vann.

På spørsmål om hva de anbefaler til hverdagsrengjøring av gulv, nevner hun ikke grønnsåpe.

- Til hverdagsrengjøringen vil vi anbefale tørre metoder, som for eksempel tørrmopping. En gang iblant trenger gulvet en vask, men spesielt på parkett bør man unngå for mye fuktighet.

LES OGSÅ: Blir grillristen ren med grønnsåpe?

Dufter godt

Bruker du grønnsåpe? (Avsluttet)
Jepp, elsker duften!(69%) 7824
Nei, bruker heller andre rengjøringsmidler.(21%) 2363
Kun i fotbadet.(10%) 1186
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Selv om de er uenige om hvor godt egnet grønnsåpe er til rengjøring av gulv, er de likevel enige om én ting.

Hvorfor tror dere flere velger å vaske parkett- eller laminatgulv med grønnsåpe, dersom leverandører fraråder det?

- Krystal er et godt og velduftende rengjøringsmiddel som folk føler seg trygge på, sier Skaar i Lilleborg.

- Jeg lurer på om ikke det har mest med duften å gjøre, sier Røneid i Scanox.

- Grønnsåpe er for mange ensbetydende med rent hus da det dufter rent! Ønsker man denne duften, kan det heller være en idé å sette en skål med grønnsåpe under sofaen, sier Myrland i RBI Interiør.

LES OGSÅ: Her er én god grunn til å fjerne baderomsmatten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer