Bor seg halvt ihjel

Enslige førstegangsetablerere bruker en tredjedel av disponibel inntekt bare på renteutgifter.

Tallenes tale er klar: Det lønner seg å være to når man skal stifte bo. Foto: iStockphoto.com
Tallenes tale er klar: Det lønner seg å være to når man skal stifte bo. Foto: iStockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette kom frem i boligbarometeret som ble lagt frem fredag, i forbindelse med eiendomsmeglerbransjens månedlige boligprisstatistikk.

Det er Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), Finn.no og Econ Pöyry som står bak statistikken.

Med utgangspunkt i boligprisene, rente- og inntektsstatistikk har de beregnet hvor stor andel av inntekten som går med til å dekke renteutgifter, for tre eksempelhusholdninger.

Disse er en enslig førstegangsetablerer med relativt lav inntekt, et ungt par med relativt lav inntekt og et etablert par med relativt høy inntekt.

Smart kalkulator: Hvor mye kan du låne?

Billigere å være to

I boligbarometeret kommer det frem at renteutgiftene som andel av disponibel inntekt, det vil si inntekt etter skatt, har steget jevnt og trutt siden 2005, men at det flatet ut i siste kvartal 2008. I sammenligningen er det også tatt høyde for skattefradraget for renteutgifter.

Andelen av inntekt som går til renteutgifter er:

  • 33 prosent for den enslige førstegangsetablereren
  • 18 prosent for det unge paret
  • 11 prosent for det etablerte paret.
Renteutgiftene som andel av inntekten bestemmes av følgende nominelle størrelser: boligprisene, rentene og husholdningenes inntekter, og endringer i disse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer