Bor størst i Europa

Det bygges nok boliger i Norge til å holde prisene nede. Problemet er fordelingen. Nordmenn har nemlig størst boliger i hele Europa.

Publisert
Sist oppdatert

- Nordmenn er bortskjemte med store boliger, sier Jon Guttu, forsker ved Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) i Oslo.

I rike Norge bor folk flest – hele to av tre nordmenn - i romslige eneboliger, mens folk i mange andre land klarer seg med mindre leiligheter.

For flott

Internasjonale statistikker bekrefter at Norge står i en særstilling. Tall fra EU og Statistisk sentralbyrå viser at på gjennomsnittlig boareal per bolig er Norge på topp i Europa. Også antall rom per bolig er høyt her i landet.

Samtidig bor stadig færre i hver bolig. Ifølge Statistisk sentralbyrå bodde 3,4 personer i hver bolig i 1950. I 2001 var tallet kun 2,3 personer.

- I 1980 hadde vi i snitt 36 kvadratmeter boareal hver å boltre oss på. Nå er tallet steget til over 50 kvadratmeter. Dette er så mye at vi i Norge faktisk har et overkonsum av boliger, sier Guttu.

- Vi bor for stort og flott?

- I jappetida på 80-tallet ble det bygget for mange store boliger. Norge hadde rett og slett en overproduksjon. Nordmenn ble godt vant, og er det fortsatt. I dag bruker majoriteten av oss for mye på bolig, sier NIBR-forskeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer