Bor størst i Europa

Det bygges nok boliger i Norge til å holde prisene nede. Problemet er fordelingen. Nordmenn har nemlig størst boliger i hele Europa.

Publisert
Sist oppdatert


- Nordmenn er bortskjemte med store boliger, sier Jon Guttu, forsker ved Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) i Oslo.

I rike Norge bor folk flest – hele to av tre nordmenn - i romslige eneboliger, mens folk i mange andre land klarer seg med mindre leiligheter.

For flott

Internasjonale statistikker bekrefter at Norge står i en særstilling. Tall fra EU og Statistisk sentralbyrå viser at på gjennomsnittlig boareal per bolig er Norge på topp i Europa. Også antall rom per bolig er høyt her i landet.

Samtidig bor stadig færre i hver bolig. Ifølge Statistisk sentralbyrå bodde 3,4 personer i hver bolig i 1950. I 2001 var tallet kun 2,3 personer.

Jon Guttu.
Jon Guttu. Vis mer


- I 1980 hadde vi i snitt 36 kvadratmeter boareal hver å boltre oss på. Nå er tallet steget til over 50 kvadratmeter. Dette er så mye at vi i Norge faktisk har et overkonsum av boliger, sier Guttu.

- Vi bor for stort og flott?

- I jappetida på 80-tallet ble det bygget for mange store boliger. Norge hadde rett og slett en overproduksjon. Nordmenn ble godt vant, og er det fortsatt. I dag bruker majoriteten av oss for mye på bolig, sier NIBR-forskeren.

Se tallene som viser at nordmenn har de største boligene i Europa

Skjevt

Arne Andersen, sjef for Statistisk sentralbyrås seksjon for levekårsstatistikk, bekrefter at folket har vent seg til god plass.

SSBs undersøkelse om boligpreferanser i fjor avslørte nemlig at to av tre nordmenn ønsker bedre plass. Vi bor stort, men vil altså bo enda større.

Andre grunner? Nordmenn har råd til å kjøpe store villaer. Nordmenn bor i et kaldt land og trenger god innendørs plass. Og boligen er viktig for nordmenn.

Andersen er opptatt av fordelingen av boligene.

- Nordmenn bor uten tvil romslig. Boligmassen er dessuten skjevt fordelt. Når mange har god plass, må noen ha dårlig plass. Eldre bor for eksempel stort, sier Andersen.

Bygger nok

Jon Guttu, som nylig har tatt doktorgrad på boligbyggingen i Norge fra 1945 til 1995, mener derfor boligbyggingen her i landet er høy nok.

- Det bygges nok nye boliger i dag. Det finnes ingen grunn til å snakke om for liten boligbygging her i landet. Boligmarkedet handler mer om plasskrav og fordeling av plassen, sier han.

Dermed går han mot boliganalytikere som sier at laber boligbygging er en av grunnene til de høye boligprisene.

Guttu viser til statistikk over antall nye boliger som er bygget de siste 20 årene. Tallene viser at det i dag ikke bygges like mye som i 80-årene, men betydelig mer enn på begynnelsen av 90-tallet.

- Det at små renteendringer har effekt på etterspørselen, viser at det bygges nok boliger i Norge, sier Jon Guttu.

Se hvordan boligbyggingen i Norge utviklet seg fra 1945 til 1995

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer