Bore-guiden

Bore hull er ikke bare bare.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fullt mulig å sette det første og beste boret i drillen, la den gå på full fart og presse boret igjennom så flisene fyker. Men det blir ikke pent, du risikerer å ødelegge det du borer i og sliter ut både bor og drill raskere enn du burde.

Det finnes mange typer bor og mange typer materialer. Noen er harde og seige, andre er sprø og porøse, vi har tre, metall, betong, murstein, lettbetong, gipsplater, bløtt tre og hardt tre, plast, fiberplater....

Hvilket bor skal man bruke til hva og hvordan?

Duell: Billige batteridriller

Her kommer en oversikt over de viktigste bor-typene, hva de brukes til og hvordan.

Boring i tre

Det finnes mange typer tre, både forskjellige tresorter og produkter av bearbeidet tre. Furu og gran er vanlig i materialer i Norge, hardere sorter som bjerk og lønn og eksotiske tresorter er det også tilgang på. Plater av forskjellige varianter av presset/limt trespon er også mye brukt i møbelindustrien.

Hva slags bor du skal bruke er avhengig av mange faktorer. Skal du bore tvers igjennom materialet eller bare lage et hull for å feste en skrue eller en plugg? Skal du bore gjennom en vegg, i en tykk stokk eller en tynn plate?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.