- Borettslag er trygt

Har borettslag fått ufortjent dårlig rykte?

Publisert
Sist oppdatert
Borettslag er en trygg og sikker måte å eie bolig sammen på. Åge Pettersen, Obos


Borettslag med lavinnskuddsboliger har fått mye juling i det siste. Nå sier bransjen at problemet ikke er så stort som en kan få inntrykk av.

- Av alle nye borettslag som er bygget den siste tiden, er det en forsvinnende liten del som er lavinnskuddsboliger, sier Åge Pettersen, informasjonssjef i landets største boligbyggelag, OBOS.

Ifølge Pettersen er det kun en liten del av lavinnskuddsboliger det er problemer med.

- Borettslag er en trygg og sikker måte å eie bolig sammen på. Borettslagsformen vil leve videre!, sier Pettersen.

Hva er best? Borettslag eller selveier?

Skjønner ikke prisen

Problemet med en del borettslagsleiligheter, er at mange som kjøper denne typen bolig lar seg friste av lavt innskudd, uten å se på den reelle prisen.

Mange som kjøpte lavinnskuddsboliger for noen år tilbake, fortviler over at de ikke lenger kan betjene lånene sine. Illustrasjonsfoto: Notar
Mange som kjøpte lavinnskuddsboliger for noen år tilbake, fortviler over at de ikke lenger kan betjene lånene sine. Illustrasjonsfoto: Notar Vis mer


- Mange har nok kjøpt boliger, og spesielt borettslags-leiligheter, uten egentlig å skjønne den reelle prisen. Nå som vi har fått en renteøkning får mange problemer. Om arbeidsledigheten begynner å stige i tillegg, vil også det bidra til flere boliger på tvangssalg, sa Torgeir Øines, underdirektør i Forbrukerrådet til DinSide tidligere i år.

Da lavinnskuddsboliger i frittstående borettslag dukket opp for noen år siden, var renten lav og boligprisene høye. Nå som renten har økt betydelig, fortviler mange over at de ikke lenger kan betjene lånene sine.

- Det har vært leit å se og lese historiene den siste tiden om mennesker som må selge boligene sine fordi utgiftene blir for høye når renta stiger, sier administrerende direktør Geir Barvik i Husbanken på deres nettsider.

Les også: Antall boliger på tvangssalg vil øke

Fordeler

Kanskje har det negative søkelyset på disse lavinnskuddsleilighetene fått folk til å glemme de positive sidene ved denne måten å bo på.

- Det har vært stort negativt søkelys på borettslagsboliger. Men det er imidlertid også fordeler. Gjeldstyngede beboere i borettslag risikerer, i motsetning til selveiere, kun å tape innskuddet. Fellesgjelden kan de slippe unna, sa underdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet til DinSide for ikke lenge siden.

Men det er et par ting du bør huske på, om du velger å kjøpe deg inn i et borettslag:

Først og fremst bør du sjekk kvadratmeterprisen på boligen. Når du slår sammen innskudd og fellesgjeld får du boligens reelle verdi, som du så deler på antall kvadratmeter.

Deretter bør du sjekke om borettslaget er tilknyttet et sikringsfond. Et slikt fond dekker utgiftene om noen av beboerne ikke klarer å betale for seg. En undersøkelse gjort av Forbrukerrådet i februar i år viste at én av tre borettslag ikke var tilknyttet noen garantiordning. Mange av disse hadde ingen planer om å melde seg inn i et sikringsfond i fremtiden.

Flere tips her

Kilder: Forbrukerrådet, Husbanken, Norsk Forms BUK-TAB-konferanse

MER FRA DINSIDE BOLIG

:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer