Borettslagsleilighet – ikke bare Narvestad

Borettslagsleiligheter kalles også andelsleiligheter. De kjennetegnes ved at de eies av et borettslag, som så leier dem ut til andelseierne.

Publisert
Sist oppdatert

Når du kjøper en borettslagsleilighet kjøper du en eierandel i borettslaget. Med i prisen du betaler – borettsinnskuddet – følger det altså med en leierett til en av leilighetene.

Leilighetens verdi er det du betaler for leiligheten, pluss leilighetens andel av fellesgjeld.

Pluss: Du slipper dokumentavgift på 2.5 prosent av kjøpesummen. I stedet betaler du et gebyr til borettslagets forretningsfører. Prisene på dette varierer. DinSide har funnet gebyrerer mellom 5 og 15.000 kroner, men du vil normalt uansett slippe langt billigere enn om du skulle betalt vanlig dokumentavgift.

Minus: Styret i borettslaget har større innflytelse på den enkelte andelseier, enn styret i et sameie har overfor eieren av en selveierleilighet. I tillegg er det vanskeligere å leie ut borettslagsleiligheter enn selveierleiligheter.

Har du tenkt å bruke leiligheten til utleie bør du derfor velge en selveierleilighet.

Nye regler har riktignok myket opp kravene for utleie. I følge Forbrukerrådet må andelseieren, eller en nærstående, ha bodd i boligen i ett av de to siste årene før boligen kan leies ut. I så fall kan leiligheten leies ut i inntil to år

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer