Borettslagsleilighet – ikke bare Narvestad

Borettslagsleiligheter kalles også andelsleiligheter. De kjennetegnes ved at de eies av et borettslag, som så leier dem ut til andelseierne.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Når du kjøper en borettslagsleilighet kjøper du en eierandel i borettslaget. Med i prisen du betaler – borettsinnskuddet – følger det altså med en leierett til en av leilighetene.

Leilighetens verdi er det du betaler for leiligheten, pluss leilighetens andel av fellesgjeld.

Pluss: Du slipper dokumentavgift på 2.5 prosent av kjøpesummen. I stedet betaler du et gebyr til borettslagets forretningsfører. Prisene på dette varierer. DinSide har funnet gebyrerer mellom 5 og 15.000 kroner, men du vil normalt uansett slippe langt billigere enn om du skulle betalt vanlig dokumentavgift.

Minus: Styret i borettslaget har større innflytelse på den enkelte andelseier, enn styret i et sameie har overfor eieren av en selveierleilighet. I tillegg er det vanskeligere å leie ut borettslagsleiligheter enn selveierleiligheter.

Har du tenkt å bruke leiligheten til utleie bør du derfor velge en selveierleilighet.

Nye regler har riktignok myket opp kravene for utleie. I følge Forbrukerrådet må andelseieren, eller en nærstående, ha bodd i boligen i ett av de to siste årene før boligen kan leies ut. I så fall kan leiligheten leies ut i inntil to år

Hva må du huske på?

Kontroller alltid borettslagets økonomi, hva din andel av fellesgjelden utgjør, og ikke minst hvor godt vedlikeholdt gården er. Skal for eksempel alle badene pusses opp neste år, betyr det verdistigning på leiligheten, men også husleieøkning

Megleren kan normalt hjelpe deg med dette. Alternativt kan du kontakte styret og be om årsberetningen og budsjett for inneværende år før du inngår avtale om kjøp.

Kontroller også husordensreglene.

Om fellesgjelden

Din andel av fellesgjelden blir normalt dekket gjennom husleien. Det skal gå fram av regnskap og budsjett hvilke poster fellesutgiftene dekker, men normalt omfattes vaktmester, offentlige avgifter, og strøm i fellesrom.

I følge Norges Eiendomsmeglerforbund er det også lurt å sjekke om borettslaget får dekket sine ubetalte krav først hvis en leilighet må selges ved tvang. I motsatt fall kan borettslaget risikere å gå konkurs.

Eventuelle heftelser på en borettslagsleilighet må også sjekkes hos forretningsførerern eller hos den banken som har adkomstdokumentene til leiligheten. Når du belåner adkomstdokumentene som sikkerhet for den gjeld du opptar for å finansiere kjøpet, vil banken forlange å få adkomstdokumentene til leiligheten i sin besittelse som sikkerhet for lånet.

I følge Forbrukerrådet skal andeler og rettigheter i borettslag nå registres i et rettsregister. Det vil gjøre det lettere for forbrukerne å finne frem til pant, overføringer og andre rettigheter i andelene.

Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer