Fjerne flekker

Borte på sekunder!

Skikkelig effektivt!

FETTFLEKK: Flekker fra matolje og ribbefett kan være vanskelig å fjerne fra plagget, men vannkoker-trikset gjorde susen! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det én ting du bør skyndte deg å gjøre dersom du er uheldig og søler matfett på klesplagget, så er det å få fjernet fettflekken.

Så hvilken metode funker da best?

Her får du «verdens enkleste» tips!

Finn fram vannkokeren

Gjennom åra har vi skrevet mange saker om diverse flekkfjerningstips, og det er særlig to ting som går igjen:

1: Har du mulighet bør du behandle flekken umiddelbart. Får flekken trekke inn i tekstilet over tid, kan den bli svært vanskelig å fjerne, og i verste fall vil du aldri få den helt bort igjen.

2: Ulike typer flekker krever ofte ulike typer behandling. Dette trikset funker for eksempel på rødvinsflekker, mens dette trikset vil fjerne stearin.

Men denne gangen er det altså fettflekker det handler om.

Fettflekker er kanskje noe av det vanskeligste å få bort fra klærne, men trikset vi har testet er latterlig enkelt og effektivt.

Slik gjør du:

  • Med en gang du oppdager fettflekken bør du ta av deg plagget og finne fram vannkokeren.
  • Fyll den med vann og kok opp.
  • Sett en dyp skål i vasken og legg plagget over skålen med flekken synlig opp.
  • Så tømmer du det kokvarme vannet sakte oppå fettflekken til vannkokeren er tom.

I videosnutten over ser du hvordan det gikk da vi testet trikset!

- Kan være effektivt

Så hva sier ekspertene om vannkoker-trikset?

- Det kommer egentlig an på hvilken type fettflekk som er sølt på plagget, men dette trikset kan være effektivt, ja, sier Marthe Ree Lian, Mester i kjemisk rens hos Marthes renseri.

- Vi vet at dersom du skyller fettflekker med kaldt vann vil den i utgangspunktet kunne feste seg bedre, så varme er viktig for å løsne fettflekken, svarer Kirsten Ellingsen hos flekkfjerningsprodusenten På Stell AS.

Ellingsen er opptatt av å bare bruke flekkfjerningsmidler og metoder som ikke skader miljøet eller mennesker.

- Vår erfaring er at dette også er skånsomt for klærne og tar best vare på dem i det lange løp, sier hun.

Vann som flekkfjerningsmiddel er naturligvis det mest miljøvennlige middelet man kan benytte seg av. Ellingsen er samtidig litt betenkt om vannkoker-trikset.

- Jeg har aldri forsøkt dette selv, men det kan jo innebære at man brenner seg lett. Ikke alle plagg tåler kokende vann heller, sier hun videre.

Sitronsåpe

Bruk så varmt vann som plagget tåler, understreker Ellingen:

- Den beste og enkleste metoden er å gni på flekken med en effektiv og miljøvennlig flekkfjernersåpe i varmt vann før plagget vaskes i maskinen. Vi anbefaler sitronsåpe som er så skånsom at den kan brukes på alle slags tekstiler; også ull og silke, sier hun.

Om plagget har blitt vasket før du oppdager flekken, har flekken sannsynligvis satt seg enda bedre fast, dette fordi flekken fikserer seg i stoffet i prosessen, opplyser eksperten.

- I slike tilfeller bør plagget blir liggende i såpevannet et par timer etter at du har gnidd inn sitronsåpe på flekken. Da får såpa tid til å løse opp flekken før du vasker plagget i maskinen, legger Ellingsen til.

Skjøre plagg

Ifølge Lian går det ofte bra å få bort flekker ved å vaske plagget på 60 grader i maskin.

- Men det er jo mange skjøre plagg og andre tekstiler som ikke tåler maskinvask eller høy temperatur. Da anbefaler jeg kjemisk rens. Det er dumt å ødelegge lin, bomull, syntetisk stoff eller silkeblusen, sier Lian.

Et annet alternativ er sitronrens, som er en skumspray basert på sitronsåpe, tipser Ellingsen.

- Den skal sprayes på flekken, skummet skal masseres inn i flekken og til slutt tørkes av med en fuktig, ren klut, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer