Bøye armeringsjern?

Noen ganger må jern bøyes, her er en enkel og praktisk løsning.

Slik holder skruene armeringsjernet på plass Foto: Brynjulf Blix
Slik holder skruene armeringsjernet på plass Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal man støpe er det som regel behov for armering, selv om det er mindre prosjekter det er snakk om. Armering kommer enten i form av seks meter lange jernstenger, eller som nett når det skal støpes flater.

Armeringsjern må kappes og bøyes, og det kan by på utfordringer dersom man ikke er på en byggeplass med spesialutstyr tilgjengelig.

Mur, betong, støp eller sement? Se hva du trenger - hvor - i vår miniguide

Smart løsning på kronglete jobb

For hobbymekkeren gjøres kapping enklest med en vinkelsliper med kappeskive. Det fungerer utmerket så lenge man passer på at ikke for mye av gnistene samler seg i folder på for eksempel t-skjorten ...

Men å bøye 12 mm armeringsjern i rett vinkel er ikke like enkelt. Man kan stå på jernet og bøye seg ned og ta tak i jernet og dra, men det krever solid egenvekt og styrke samt svært solid fottøy. Men armeringsjernet blir uansett bøyd i en ganske stor bue.

Etter å ha lett etter alternative steder å feste den store skrustikka kom vi på en løsning inspirert av en liten bøye-jigg for pianotråd som vi har liggende.

Med tre kraftige franske treskruer i en treblokk strategisk plassert, ville vi kunne få til en ganske fin knekk i stedet for en slakk bue. Men hvordan skulle vi feste treblokken slik at vi kunne bøye av alle krefter? Etter noen mislykkede forsøk fant vi løsningen snublende nær - en trestubbe!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer