Bråbrems i boligbygging

Er det dette som er den reelle krisen i boligmarkedet?

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret frykter at langvarig nedgang i boligbygging kan føre til en ny prisgalopp på boligmarkedet.  Foto: Colourbox/Prognosesenteret
Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret frykter at langvarig nedgang i boligbygging kan føre til en ny prisgalopp på boligmarkedet. Foto: Colourbox/Prognosesenteret Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det igangsettes langt færre boliger enn det er behov for. I første kvartal i år ble antall igangsatte boliger i blokk halvert fra 2.509 til 1.248 boenheter.

Antallet igangsatte eneboliger og boliger i rekkehus og andre småhus ligger omtrentlig på samme nivå som første kvartal i fjor.

Ifølge Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret var ikke første kvartal i fjor særlig aktivt heller. - Boligbyggingen og salget av nye boliger stagnerte før finanskrisen, i slutten av 2007, sier Øye til DinSide.

- Det er dette som er den reelle krisen i boligmarkedet, at det ikke bygges boliger.

Salget av nye boliger stagnerte og var rekordlavt i vinter - mens tall fra Selvaag bolig viser at salget av nyboliger er i ferd med å ta seg opp.

Tilbud, etterspørsel - og behov

Fallet i igangsettingen av nye boliger fører til et boligunderskudd, spesielt i byene der behovet for flere boliger også vil være størst. Ifølge Øye trenger Norge rundt 30.000 nye boenheter i året.

- Blir aktiviteten liggende på dette nivået i for lang tid, vil prisene presses oppover. Vi har fortsatt en stor befolkningsvekst, sterk sentralisering, og dette vil kunne gi en ny prisgalopp, særlig i de store byene, sier Øye.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer