Støy fra varmepumpe

Bråker den? Gjør dette!

Plages naboen av støy fra varmepumpa di? Her er rådene.

STØY: Plassering, både av inne- og utdelen, er viktig når du kjøper varmepumpe. Foto: Novap
STØY: Plassering, både av inne- og utdelen, er viktig når du kjøper varmepumpe. Foto: Novap Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med stigende strømpriser, har salget av varmepumper økt betraktelig dette året, og det er mange som har investert i en energieffektiv varmeløsning før vinteren.

Det er flere ting å tenke på når du skal kjøpe varmepumpe for første gang: kapasitet på pumpa, om du skal ha vegg- eller gulv-modell, hvor innedelen skal plasseres, men også hvor utedelen skal plasseres.

For det kommer en del støy fra utedelen, som fort kan bli plagsom både for deg og eventuelle naboer.

HUSK DETTE: Dersom du ikke regelmessig renses filterne på varmepumpa, kan strømregninga bli mye dyrere enn først tenkt. Video: Celina Stamper Vis mer

Støy og estetikk

Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, sier til DinSide at det er viktig både å tenke på plassering av innedelen og utedelen.

- Inne bør du plassere den i rommene som brukes mest. Unngå å plassere den rett over hodet i sofaen slik at du slipper støy og utblåsing fra vifta direkte på dem som sitter der.

Hagemoen anbefaler å bruke en erfaren installatør som kan hjelpe deg med riktig plassering.

- Det er mange ting å tenke på. Om du skal ha vegg- eller gulvmodell, og så må du tenke på lyd og estetikk.

Daglig leder i Norsk Varmepumpeforening Rolf Iver Mytting Hagemoen. Foto: Novap
Daglig leder i Norsk Varmepumpeforening Rolf Iver Mytting Hagemoen. Foto: Novap Vis mer

Viktig med god installatør

Hva utedelen gjelder, er det spesielt viktig å ta hensyn til naboene.

- Unngå ha den i nærheten av soveromsvinduet til naboen. Samtidig bør du ha den noenlunde i nærheten av innedelen din, selv om varmepumpa kan ha lange rørstrekk, sier Hagemoen.

I hovedsak er det snakk om viftestøy fra utedelen når varmepumpa går, men det kan også være kompressoren som drar i gang når det er ekstra kaldt ute. Det kan høres ut som et kjøleskap som jobber, og det kan være naboer som hører den om natta hvis de har soverommet i nærheten.

- Da kan det være aktuelt å flytte på utedelen for å finne en bedre plassering. Man må forvente litt bakgrunnsstøy, men det er viktig å etterstrebe et godt naboskap.

Han påpeker at hvis utedelen bråker mer enn normalt kan det være snakk om feilmontering. For eksempel ved at det kommer for mye vibrasjonsstøy eller at du har vært uheldig og fått en modell der kabinettet rundt utedelen ikke sitter ordentlig.

- Egne vibrasjonsdempere kan dempe denne støyen, men det er også viktig å ha et godt produkt og en god installatør. Dersom det kommer rare lyder og mistenker at det er feilmontering, kan du filme og ta opp lyd og få installatøren til å se på det. Så kan montøren eventuelt komme tilbake å gjøre justeringer.

Kan prøve støydemping

På spørsmål om det er mulig å støydempe utedelen, sier Hagemoen at det er mulig å sette opp støyskjerm, men at det vanligvis gjøres på de større modellene.

- Samtidig må man huske på at støyen avtar per meter og at busker og småtrær kan bidra til å begrense lyden. Og som nevnt har plassering mye å si.

- Dagens varmepumper er mer stillegående enn før, men det blir feil å si at de ikke avgir støy.

PS. Husk at flere varmepumper har en nattmodus du kan aktivere for å senke vifteaktiviteten på både ute- og innedelen, som det kan være lurt å teste ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer