Brannfarene du må passe deg for

Feilkoblinger og dårlig montering av elektriske artikler kan i verste fall koste deg hus og hjem.

Her kunne det gått skikkelig galt, mener Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening. Det er svidd i kantene, i tillegg til at bærebjelken også har fått en skummel brunfarge.  Foto: Øyvind Paulsen
Her kunne det gått skikkelig galt, mener Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening. Det er svidd i kantene, i tillegg til at bærebjelken også har fått en skummel brunfarge. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En downlight i taket som er feilmontert, varmgang i ledninger og utdaterte sikringsskap. Brannfellene er ikke alltid like lette å oppdage, men vet du hva du skal se etter kan du unngå store tap, og kanskje unngå en potensiell boligbrann.

Et av DinSides redaksjonsmedlemmer opplevde for en tid siden at en av downlightene i taket fusket. Pæra gikk med jevne mellomrom, og det ble hentet inn elektriker til å se på saken.

Resultatet ble umiddelbar utkobling av downlightene og forsikringssak mot den tidligere eieren av boligen. Grunnen ser du på hovedbildet øverst i saken.

Usikker på om ditt elektriske anlegg holder mål? Dette sjekker de på elkontroll.

Like før det har brent

– Dette er svært alarmerende bilder, som viser tydelig at her har det vært like før en flammebrann har oppstått, sier informasjonsrådgiver Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening etter å ha sett bildene.

I kantene på hullet som huset downlighten er det brunnsvidd, og belegget på platene har tydelig boblet. Også bærebjelken man kan skimte bak takpanelene har fått det varmere enn den egentlig skal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer