Brannfarene du må passe deg for

Feilkoblinger og dårlig montering av elektriske artikler kan i verste fall koste deg hus og hjem.

Her kunne det gått skikkelig galt, mener Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening. Det er svidd i kantene, i tillegg til at bærebjelken også har fått en skummel brunfarge. Foto: Øyvind Paulsen
Her kunne det gått skikkelig galt, mener Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening. Det er svidd i kantene, i tillegg til at bærebjelken også har fått en skummel brunfarge. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En downlight i taket som er feilmontert, varmgang i ledninger og utdaterte sikringsskap. Brannfellene er ikke alltid like lette å oppdage, men vet du hva du skal se etter kan du unngå store tap, og kanskje unngå en potensiell boligbrann.

Et av DinSides redaksjonsmedlemmer opplevde for en tid siden at en av downlightene i taket fusket. Pæra gikk med jevne mellomrom, og det ble hentet inn elektriker til å se på saken.

Resultatet ble umiddelbar utkobling av downlightene og forsikringssak mot den tidligere eieren av boligen. Grunnen ser du på hovedbildet øverst i saken.

Usikker på om ditt elektriske anlegg holder mål? Dette sjekker de på elkontroll.

Like før det har brent

– Dette er svært alarmerende bilder, som viser tydelig at her har det vært like før en flammebrann har oppstått, sier informasjonsrådgiver Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening etter å ha sett bildene.

I kantene på hullet som huset downlighten er det brunnsvidd, og belegget på platene har tydelig boblet. Også bærebjelken man kan skimte bak takpanelene har fått det varmere enn den egentlig skal.

Røykvarsleren som sender SMS.

Kan gi forsikringssmell

Da Skaar fikk se bildene av downlightene viste han dem også til en norsk produsent av downlights, som mener monteringen må ha blitt gjort av en "hobbyelektriker".

– Jeg har også vært i kontakt med en brannekspert i et forsikringsselskap, som sier klart at dersom eier av en bolig hadde montert downlights på denne måten, så ville det blitt en avkortning på en eventuell brannskadeerstatning, sier Skaar til DinSide.

BILDESERIE: Her er noen av brannfarene:


Stor andel

Bjørn Sørensen, fagsjef Elsikkerhet i NELFO. Foto: NELFO
Bjørn Sørensen, fagsjef Elsikkerhet i NELFO. Foto: NELFO Vis mer

Du har altså alt å tjene på å følge litt med på elektronikken i boligen. Vi snakket med Bjørn Sørensen, fagsjef Elsikkerhet i NELFO – Foreningen for El og IT-bedriftene, for å finne ut hvor brannfarene gjemmer seg.

– Cirka 40 prosent av branner oppstår på grunn av feil ved elektrisk utstyr, enten ved feil bruk av elektrisk utstyr og elektriske anlegg, produktfeil eller feilmontering. Omtrent 10 prosent av disse gjelder komfyrbruk, for eksempel tørrkoking. Denne feilen er en av grunnene til at vi i 2010 fikk en egen norm spesielt for Norge, sier Sørensen, som også har lang fartstid innen lokalt eltilsyn.

Pass på pizzaen

Tørrkoking er en av de mest vanlige brannårsakene innen branner relatert til elektriske apparater. Slik kan det gå om du glemmer gryta på komfyren. Foto: Infratek
Tørrkoking er en av de mest vanlige brannårsakene innen branner relatert til elektriske apparater. Slik kan det gå om du glemmer gryta på komfyren. Foto: Infratek Vis merNormen han snakker om gjelder blant annet krav om komfyrvakt. De som har bygd hus eller oppgradert kjøkkenet de siste to-tre årene kjenner kanskje igjen begrepet. Komfyrvakten vil koble ut strømmen ved overoppheting eller etter en angitt tid, for på denne måten å unngå tørrkoking eller den klassiske gjenglemte frossenpizzaen.

Normen har ikke tilbakevirkende kraft, men har du ikke komfyrvakt kan dette være en grei investering for å sikre deg og boligen din.

Her kan du lese mer om hva normen innebærer for deg.

Lurt å følge med

Med tanke på downlightene beskrevet tidligere i saken, mener Sørensen at huseieren gjorde alt etter boka.

– Det er veldig lurt å følge med. Hvis lamper står og blinker, for eksempel et lysarmatur eller en downlight, kan de lett gå varme. Blinkingen kan være et tegn på at en kobling er løs, og ser du i tillegg at det er brent må det i alle fall sjekkes nærmere, sier han.

Her er ti ting Sørensen mener du bør følge med på, eller sjekke, for å sikre deg bedre mot boligbrann:

 • Varmeovn: Ikke tørk klær på panelovn/radiator. Det er flere eksempler på at dette har ført til brann.
 • Downlights: Følg instruksjonene fra produsenten og sørg for god lufting. Det er også viktig å bruke den rette typen lyspærer.
 • LED-pærer: Pass på dimmeren hvis du har det. Det er ikke sikkert dimmeren er laget for å dimme LED-pærer. Er den ikke det kan den overopphetes eller kortslutte, og føre til brann.
 • Løse lamper: På barnerommet bør lampene være fastmontert. Det har skjedd at unger tar med seg lampen under dynen for å leke eller lese, og så sovnet.
 • For sterke pærer: Dette er spesielt et problem i lamper med gamle papirskjermer. Pass på at pæren stemmer med lampens spesifikasjoner.
 • Elektrisk anlegg: Dette bør du i alle fall sjekke før boligkjøp. Det er lurt å ha et mest mulig oppdatert anlegg.
 • Sikringsskapet: Har du gamle skrusikringer kan det være lurt å bytte til automatsikringer med overspenningsvern og jordfeilbryter.
 • Tilgjengelighet: Ikke gjem sikringsskapet bak klær eller andre ting.
 • Galvanisk skille: Har du kabel-TV bør du bruke galvanisk skille, for å hindre at strøm på avveie finner veien til TV-en.
 • Følg med: Sjekk om utstyret er varmere enn vanlig. Er noe brunt eller misfarget så bør det ringe en alarmbjelle.

Den rette måten

Så, lurer du på hvordan downlightene egentlig skulle monteres? I himling mot yttertak eller kaldt loft anbefaler Sintef Byggforsk å bygge downlightene inn i en egen foret himling, slik at du unngår varmetap og fuktskader.

Hvert lyspunkt skal uansett holde en viss avstand til brennbare materialer, for eksempel ved at den felles inn i en egen boks.

Her er noen illustrasjoner, hentet fra et infoark fra Sintef/Anticimex:

Sintef Byggforsk anbefaler at downlight blir montert i nedhengt himling, både i skrå yttertak eller i etasjeskiller mot kaldt loft, og i mellombjelkelag, som vist i nederste figur. Foto: Sintef/Anticimex
Sintef Byggforsk anbefaler at downlight blir montert i nedhengt himling, både i skrå yttertak eller i etasjeskiller mot kaldt loft, og i mellombjelkelag, som vist i nederste figur. Foto: Sintef/Anticimex Vis mer
For å holde avstanden anbefaler Sintef at lyspunktene bygges inn i en egen boks. Foto: Sintef/Anticimex
For å holde avstanden anbefaler Sintef at lyspunktene bygges inn i en egen boks. Foto: Sintef/Anticimex Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer