Brannfarlige juletrelys

Advarer mot brannfarlige juletrelys fra eBay, Wish og AliExpress.

PASS PÅ: Which har testet billige juletrelys og advarer mot brannfarlige produkter fra Wish, AliExpress og eBay. Alle sier at produktene nå er fjernet fra nettstedene. Foto: NTB scanpix
PASS PÅ: Which har testet billige juletrelys og advarer mot brannfarlige produkter fra Wish, AliExpress og eBay. Alle sier at produktene nå er fjernet fra nettstedene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det britiske forbrukermagasinet Which har kjøpt billige juletrelys fra nettmarkedene Wish, eBay, AliExpress og Amazon Marketplace og testet hvor trygge de er.

- Disse juletrelysene, kjøpt online fra AliExpress, eBay og Wish, kan ta fyr eller gi deg elsjokk, skriver Wish.

- Ikke kjøp disse lysene

De har kjøpt totalt 13 lyskjeder til juletrær fra fire markedsplasser på nett.

Kun ett av de 13 produktene var trygge å bruke og lovlige å selge etter britiske regler.

Which skriver at testen avslører farene som er forbundet med å kjøpe billige og brannfarlige juletrelys solgt av tredjepartsforhandlere som AliExpress, eBay og Wish.

- Ikke kjøp disse lysene, eller ta dem ned hvis du allerede har det, da de kan lyse opp jula din på helt feil måte, skriver Which.

De forteller at nesten halvparten av juletrelysene som de testet fra AliExpress, eBay og Wish, var elektrisk utrygge og farlige å bruke. Og mer enn 90 prosent av de lysene som ble testet, oppfyller ikke standarden slik at de lovlig kan selges i Storbritannia.

LIVSFARLIG: EU-test av hårfønere, krølltenger og rettetenger avslører alvorlige feil som kan forårsake elsjokk og brann. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- De seks mest bekymringsfulle settene med lys vi testet kan forårsake brann eller elektrisk støt, skriver Which.

- Produktene er fjernet

Dinside har kontaktet eBay for å få en kommentar til avsløringene i Which-testen. Fra presseavdelingen får vi følgende kommentar:

- eBay tillater ikke annonser for utrygge produkter. Produktene er fjernet og selgerne er oppfordret til å kontakte alle som har kjøp produktet og opplyse om advarselen og deres returordninger, skriver en talsmann fra eBay til Dinside.

Både AliExpress og Wish sier til Which (tunga rett i munnen her nå, red.anm.) at produktene er fjernet, eller at de er i ferd med å fjerne dem.

- Ikke veldig overrasket

Pernille Bjørnstad i Elsikkerhet Norge, kommenterer funnene fra Which slik:

- Jeg er ikke så veldig overrasket over dette. Det er mange elektriske produkter kjøpt på AliExpress, eBay og lignende som viser seg å være brannfarlige, sier Bjørnstad til Dinside.

Mari Bræin Faaberg i Norsk brannvernforening er enig med Bjørnstad:

- Vi er dessverre ikke overrasket over funnene i denne artikkelen, sier hun til Dinside.

Bjørnstad råder folk til å være spesielt årvåkne ved bruk av produkter kjøpt fra utlandet:

- Hvis man absolutt skal kjøpe elektriske produkter fra utlandet, noe vi ikke anbefaler, bør man alltid være våken og tilstede når produktet er i bruk, sier hun.

- Når man begynner å bruke det, kan man kjenne etter om det blir varmt eller lukter svidd. Følg godt med! Men det hadde jo vært skikkelig kjipt om huset gikk opp i røyk fordi du har kjøpt lys fra utlandet, eller kanskje lader telefonen med en lader som ikke er original, sier Bjørnstad.

- Vi anbefaler alle å kjøpe elektriske produkter her hjemme, oppfordrer hun.

- Unngå «smarte løsninger»

Faaberg i Norsk brannvernforening sier til Dinside at de anbefaler kun bruk av CE-merkede produkter.

- Dette fordi produsentene av disse produktene erklærer at grunnleggende sikkerhetskrav er ivaretatt. Alle lovlige produkter kjøpt i Norge skal være CE-merkede. Mange produkter kjøpt på internett har ikke denne merkingen og kjøperen vet derfor ikke om produktet er trygt, sier Faaberg.

I tillegg til å se etter CE-merking, anbefaler de å sjekke at det følger med veiledning og instruksjoner om sikker bruk av produktet.

- Unngå kjøp av lys som ikke kommer i en ordentlig forseglet pakning, de kan utgjøre en større fare enn de som er ordentlig pakket.

Faaberg oppfordrer videre til å unngå «smarte» løsninger og tilpasninger av produktene.

- Så lenge du bruker produktene slik de er ment, og ikke tjuvkobler og finner på «smarte» løsninger selv, er det svært liten brannfare forbundet med å pynte huset med CE-merkede lyslenker fra norske forhandlere, sier hun, og fortsetter:

- Man skal heller ikke koble sammen produkter som ikke er ment for hverandre, for eksempel skjøte sammen lyslenker som ikke er av samme type eller ment til sammenkobling. Husk også at lyslenker og annen belysning til utebruk skal være godkjent for dette.

Pass på dette

Dinside har nylig skrevet om hva du bør sjekke og passe på dersom du handler produkter fra utenlandske nettbutikker.

Der sier Ann Christin Olsen-Haines, fungerende avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), blant annet at det er mange ting å være oppmerksom på når det kommer til produktenes sikkerhet, om du handler i utenlandske nettbutikker.

Handler du på nettbutikker bør du være ekstra oppmerksom på hva du kjøper og hvor du kjøper. Kjøper du produkter utenfor EØS er det ikke gitt at produktene har samme sikkerhet som om du handler innenfor EØS. Den du handler av har da ikke noe ansvar overfor norske myndigheter. Importerer du produkter fra land utenfor EØS, blir du selv ansvarlig for sikkerheten ved produktene, sier Olsen-Haines til Dinside.

Hun kommenterer også at det ofte er en grunn til at produktene er billig, og det kan innebære at man har redusert sikkerheten.

Ifølge DSB, skal alle leker og det meste av elektriske produkter blant annet CE-merkes.

Produkter skal også være merket med produsent, og dersom det er spesielle ting man skal vite om bruk av produktet som angår sikkerheten, skal dette stå på norsk.

Mangel på dette kan avsløre useriøse nettbutikker/produsenter.

- Vårt råd er å bruke minst like lang tid på å vurdere sikkerhet og seriøsitet som man bruker på å finne den billigste utgaven. Tenk over om prisforskjellen er verdt risikoen du tar ved å kjøpe fra en useriøs aktør utenfor EØS, kommenterer Olsen-Haines.

Her kan du finne en sjekkliste over hva du bør se etter ved kjøp av produkter fra utenlandske nettbutikker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer