Brannvesenet med kraftig advarsel

- Skal ofte svært lite til.

BRANN: Det er ikke lett å kjenne igjen julekrybba. Foto: Bergen brannvesen
BRANN: Det er ikke lett å kjenne igjen julekrybba. Foto: Bergen brannvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er julepynt helt avgjørende for å få julestemningen i desember, og det er nok mange kreative sjeler som liker å sette sammen eller lage egen juledekorasjon.

Det er uansett veldig viktig å være forsiktig, spesielt siden jula er kjent for å være høysesong for boligbrann.

Nå er det Bergen brannvesen som advarer etter at en julekrybbe tok fyr i en leilighet søndag ettermiddag.

BT omtalte saken først.

Unngå dette

Kommunikasjonsleder i Bergen Brannvesen, Trine Sommerlade, forteller til DinSide at i dette tilfellet ble julekrybba antent av et telys som var plassert i eller ved siden av julekrybba.

- Man bør absolutt unngå å kombinere levende lys med brennbare juledekorasjoner. Det skal ofte svært lite til før det tar fyr, og da kan det i verste fall utvikle seg til å bli en full boligbrann.

FARLIG FYRING: Brenner du avfall som plastikk og papir, aviser og impregnert treverk i vedovn, avgis en suppe av komponenter og kjemikalier til røykgassene. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Sommerlade informerer om at mange ønsker å bruke levende lys, men at det da er svært viktig å plassere dem i god avstand til brennbar julepynt eller borddekorasjoner med lettantennelige produkter.

- Bruk brannsikre lysestaker, vær oppmerksom og til stede og ikke forlat et rom med tente lys. Gjør det til en vane å slokke alle levende lys før du forlater rommet og ta gjerne en sikkerhetsrunde i boligen for du går ut og før du legger deg om kvelden, sier hun og fortsetter:

- Jeg ønsker også å minne om at det finnes mange brannsikre alternativer til levende lys, som lyslenker med ledlys og naturtro batteridrevne telys, kubbelys og stearinlys.

Advarer mot trend

Kommunikasjonslederen trekker fram at statistikken viser at antall branner i stue øker betraktelig i desember.

- På denne tida av året er det travelt for oss i brannvesenet og vi merker en økning i antall bygningsbranner. Ofte er det dekorartikler det vil si juledekorasjoner, som tar fyr. Ellers starter brannene typisk i elektrisk utstyr, åpen ild som antenner møbler og tekstiler og dernest mat på eller i komfyr, forteller hun.

Sommerlade advarer også mot en spesiell interiørtrend, som går ut på at folk henter inn tørre kongler, knusktørr mose og grener fra naturen for å dekorere til jul.

- Problemet er at de også plasserer levende lys midt oppi «skogen» på bordet. Det ser pent ut og mange synes det skaper stemning, men det er svært brannfarlig. Folk må gjerne være kreative og gjøre det fint til jul, men pass på brannsikkerheten og unngå levende lys sammen med slike dekorasjoner!