Bransjetopp varsler kraftig prisfall på trevarer

Trelastprisene vil falle kraftig etter nyttår, tror Mestergruppens konsernsjef Mikkel Sandvik. Lavt nyboligsalg og mindre oppussing er en del av forklaringen.

TRELAST: Prisene på trevare har økt det siste året, men nå varsles det at prisene skal ned i 2022. Foto: NTB/Shutterstock
TRELAST: Prisene på trevare har økt det siste året, men nå varsles det at prisene skal ned i 2022. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Sandvik leder Skandinavias største konsern innen byggevarehandel og hus- og hyttebygging. Selskapet har 28 byggevarehus i Norge

– Det er vesentlige lavere aktivitet i butikkene nå enn for ett år siden, sier han til Dagens Næringsliv.

I løpet av de siste 12 månedene har trelastprisene steget med 130 prosent. Og 1. oktober setter flere varehuskjeder opp prisene på trevarer ytterligere som følge av at produsentene øker prisene på byggevarer.

Den varslede prisoppgangen kommer kun måneder etter at byggebransjen skrudde opp prisene i juni. Den gang uttalte Hilde Widerøe Wibe, daglig leder i Norske Trevarer, til Dinside at bakgrunnen var global trevaremangel.

– Det er blitt en voldsom etterspørsel etter tre i hele verden, spesielt i Europa og USA. Mange har fått opp øynene for tre som bærekraftig råvare til både bygg og innredning, og denne trenden er blitt forsterket av coronapandemien som har medført en storstilt renovasjonsbølge. Alle vil pusse opp, uttalte Widerøe Wibe i mai.

Men på den internasjonale tømmerbørsen har prisen falt med 75 prosent siden mai. Sandvik mener prisene på trevarer vil gå kraftig ned igjen.

– Prisene vil falle tilbake. Det vil skje i løpet av første halvår 2022. Dette er kvalifisert gjetning, sier han.

Sandvik sier rehabiliteringsbølgen er nedadgående, og tall fra Boligprodusentenes Forening viser at salget av nye boliger faller kraftig.

– Det vil føre til at vi får et fall i omsetning av byggevarer om seks til 12 måneder, fordi salget av boliger driver etterspørselen av byggevarer, sier Sandvik.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer