Bråstopp i nyboligsalg

Kun to prosent av nye boliger ble solgt de to siste månedene.

Salget av nye boliger går tregt. Foto: iStockphoto.com
Salget av nye boliger går tregt. Foto: iStockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet nye boliger som ligger ute for salg øker stadig. I løpet av de siste to månedene ble kun 212 nye boliger blitt solgt, melder Econ Pöyry. Av 374 prosjekter som var i salg både i august og oktober har vi registrert 281 prosjekter der ingen boliger har blitt solgt.

I august var salget av nye boliger på fire prosent, og på samme tid i fjor var 7 prosent av nye boliger solgt.

Nå er utbyggerne desperate: Kjøp bolig, bo gratis i ett år

Econ Pöyry har informasjon om 12.614 boliger i prosjekt som ble solgt eller ble lagt ut for salg i perioden august til oktober.

Antallet ferdigstilte boliger til salgs øker fortsatt. Per i dag er 726 ferdigstilte boliger til salgs, en økning på 254 enheter siden august og 352 flere enn målingen i juni. Og begge disse tallene var nye rekorder.

Antallet ledige boliger totalt er imidlertid litt lavere enn i august. Dette skyldes i hovedsak at fem prosjekter med til sammen 821 boenheter er kansellert.

Usikkerhet rundt lovverket om rettigheter og garantier ved salg av nye boliger kan være en medvirkende årsak til dette. Nå tar regjeringen affære og foreslår økte garantier og innskjerping av reglene for videresalg av nye boliger.

Endel utbyggere har også valgt å leie ut usolgte boliger. 70 boenheter i fire prosjekter er hittil tatt ut av markedet for å leies ut. Selge eller leie ut?

Tregest i Oslo øst

Salget går best i Buskerud, og tregest i Oslo. Aller vanskeligst er det å selge boliger i Oslo øst/syd, der ingen boliger ble solgt, kun en prosent av boliger i Oslo nord ble solgt, og to prosent i Oslo vest/sentrum.

Nesten femti prosent av de registrerte boligene har en kvadratmeterpris på over 35.000 kroner. 67 prosent koster mer enn 30.000, mens 87 prosent koster mer enn 25.000 kroner pr kvm og 97 prosent mer enn 20.000 kroner. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boliger er 34.900 kroner, 600 kroner mindre enn august. De dyreste boligene er i Oslo vest/sentrum, der kvadratmeterprisen er hele 52.000 kroner. I Hedmark får du to for prisen av én; her koster en kvadratmeter 25.700 kroner.

Nye boliger er for dyre

- Vi merker jo det at prisene på nye boliger er høye i forhold til brukte, så i forhold til kjøpere blir det for dyrt, sier Mikael Menti, daglig leder i Notar Økern, til DinSide.no.

Ifølge Menti får de boligselgerne som er villige til å gå ned i pris solgt boligene. Men da med opptil hundre tusen i prisreduksjon.

- En del av disse er boliger som ble kjøpt for ett og to pår siden, så man kan nesten si at prisene er tilbake på nivået de var da.

I går sa Thomas Re. Johnsen, administrerende direktør i NCC Bolig til DinSide at selskapet har måttet se seg nødt til å markedstilpasse prisene. Selskapet har justert prisen på nye boliger ned med rundt syv prosent i snitt. - Vi har også færre boliger til salgs nå enn vi hadde tidligere. Bransjen har tilpasset seg markedet, sa Johnsen.

Les mer: Kjøp bolig, bo gratis i ett år

Rammer byggenæringen

Finanskrisen rammer byggebransjen hardt, og det blir nå varslet om konkurser og permitteringer. Byggenæringens Landsforening regner med en nedgang i totale investeringer i bygg på 19 prosent i 2009, melder NKP. Det er ventet en total nedgang i år på rundt 5 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer