Brenner du hjemme?

I den kalde årstiden er ved en god varmekilde, men i hva slags ovn?

Brenner du hjemme?
Publisert
Sist oppdatert

Vedfyring er nok den eldste form for kontrollert oppvarming vi kjenner til, men teknikken rundt har endret seg mye siden mennesket lærte seg å kontrollere ilden. Fra leirbålet til en moderne vedovn med katalysator og varmemagasinering er det mange store sprang, og de siste har skjedd i nyere tid.

Å brenne ved kan være behagelig, trivelig, miljøvennlig og økonomisk, avhengig av hvordan veden brennes, skaffes og transporteres. Bor du i byen og kjører stor SUV til bensinstasjonen for å kjøpe ved i smått for å brenne på peisen er du ikke helt med.

Men har du hage med mye trær, eller bor i utkanten av byen og kjøper ved i stort er saken en helt annen. Særlig hvis du brenner veden i en ovn som utnytter mest mulig av energien i veden.

Og hvilke ovner snakker vi da om?

Les også: Tilskudd til vedfyring

Forskjellige typer ovner

En åpen peis er ikke særlig effektiv, den er mest til pynt og hygge. Du kan regne med at 10 til 15 % av energien blir utnyttet, resten går rett opp og ut til kråka.

Menge liker det visuelle med peisen, man behøver ikke være pyroman for å glede seg over flammenes spill. Men det finnes flere ovnstyper som både lar deg se flammene og utnytte det aller meste av energien i veden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer