Eddik i vaskemaskin

Bruk den i klesvasken!

Eddik i klesvasken har noen fordeler, mener forsker. Men én ting advarer hun mot.

EDDIK I VASKEMASKINEN: Det er flere fordeler med å helle litt eddik i vaskemaskinen før du setter på klesvasken. Bare vær obs på én ting! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Er det noe vi i Dinside har skrevet mye om gjennom åra, så er det at eddik på ingen måte er forbeholdt matlaging!

Eddiken har tydeligvis en vist seg å ha en «magisk» til å fikse opp i mange rengjøringsutfordringer i hus og hjem.

Og nå bekrefter også forskeren vi har snakket med at eddik fint kan brukes i klesvasken.

Her får du vite hvorfor!

Fordeler med eddik i klesvask

Kirsi Laitala, seniorforsker ved SIFO, OsloMet, understreker at hun og forskerkollegaene ikke har testet effektiviteten av eddik i klesvask, og derfor er det vanskelig å si hvor nyttig det er i forhold til andre midler man kan bruke.

Hun legger likevel til:

- Eddik kan brukes i klesvask og ha noen fordeler. For eksempel kan det fjerne vond lukt og rester av vaskemidler, sier Laitala.

Eddik kan altså gi vaskemaskinen en rens samtidig som klærne vaskes.

Ønsker du å bruke eddik i klesvasken, er det samtidig én ting du bør være obs på, advarer forskeren: Ikke overdriv bruken.

- Syrer kan skade gummipakninger i vaskemaskinen, så man bør bruke eddik i fortynnet form, og ikke hele tiden, sier hun.

Mykgjør og renser

Bruker du tøymykner, også kalt skyllemiddel, i klesvasken, kan du med fordel bytte det ut med eddik, og dermed og spare både miljø og penger. Eddik skal kunne løsne kalkavsetningene i tekstiler og gjøre det mykt.

- Eddik i seg selv har jo en ganske sterk lukt, så hvis man ikke får skylt det godt ut så kan jo klærne lukte eddik en stund. Men ellers har det ikke samme mekanisme med å bygge opp belegg på fibrene som kan samle svettelukt, slik tøymyknere har, forteller Laitala.

Tøymykner ble utviklet opprinnelig fordi syntetiske vaskemidler som ble utviklet på 1940-tallet førte til mer effektiv fjerning av oljer og andre ingredienser i fibrer enn såpe som ble brukt i klesvask tidligere, opplyser forskeren.

- Bruk av disse vaskemidlene førte til at tekstilene føltes mye stivere etter vask. En annen grunn var at syntetiske fibre ble tatt i bruk, og tøymyknere ble brukt for å redusere statisk elektrisitet, forteller forskeren.

I dag er det rundt 61 prosent av oss som bruker tøymykner ofte i klesvasken, 19 prosent av og til og resterende 19 prosent aldri, ifølge Laitala.

- Grunnen til at tøymyknere blir brukt er at mange liker den mykere følelsen eller duften som kan tilføyes, og noen også for å redusere statisk elektrisitet. For mange er det også bare en vane, sier hun.

Svettelukt med tøymykner

I dag er både vaskemidlene og tekstilbehandlingene i produksjonen kommet videre, legger Laitala til, og derfor er det ikke så mye behov for tøymyknere.

Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forsker ved SIFO, er generelt sett ikke begeistret for tøymykner:

- Personlig synes jeg at skyllemidler lukter vondt, men det er selvsagt en privatsak, kommenterer hun.

I boka sin «Lettstelt» skriver hun følgende om vond lukt i klær:

Syntetiske klær lukter veldig mye mer om de utsettes for skyllemiddel. Vårt beste råd er at du ikke bruker slikt tull. Men gjør du det, hold syntetisk tøy som også kan komme i kontakt med svette, langt unna.

Laitala forklarer nærmere:

- Vi på SIFO hadde tekstiltestlaboratorium tidligere, og har testet tøymyknere i forhold til luktegenskaper. Testen viste at tekstilene som vaskes med tøymykner tar til seg mer svettelukt i bruk, spesielt syntetiske materialer. Sannsynligvis for at tøymykneren ikke blir vasket helt bort og blir igjen som tynt belegg på stoffet.

- Andre tester har vist at tøymyknere tetter porene i tekstiler og reduserer fukttransport som er uønsket, for eksempel på treningstøy som skal «puste», legger forskeren til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer