Hvordan fjerne nupper fra klær?

Bruk denne her

Så utrolig effektivt!

FJERNER NUPPER: Er det ett triks som virkelig funker, så er det dette! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

En varm og god strikkegenser er både behagelig og fin å bruke i kuldesesongen, og praktisk å slenge over skuldrene på kjølige sommerkvelder.

Derimot er det skikkelig irriterende, og ikke akkurat pent, når favorittgenseren er blitt full av nupper. Joda – ofte kan du plukke de av, men det er nødvendigvis ikke gjort i en håndvending.

Så hvilken metode fungerer best for å fjerne nupper? Og ikke minst: Hvordan forebygge nupper?

Her får du svar!

Derfor blir det nuppete

Årsaken til at strikkegensere ofte blir nuppete, er sammensatt, ifølge Ingun Grimstad Klepp, professor i Klær og Bærekraft ved OsloMet.

- En blanding av lange, sterke og kortere, svakere fiber er én årsak. Nuppene dukker opp når kortere fiber løsner fra stoffet og henger seg fast i lengre fiber. Og om plagget består av en blanding av syntetisk tekstil og naturfiber, oppstår det elektrisitet ved bevegelse, og dermed dannes nupper, sier Klepp.

Og er det én ting som er sikkert, så er det at kvalitet på tekstilet har mye å si for hvor lett det oppstår nupper på plagget, understreker hun.

- Lange, blanke sterke naturfiber nupper ikke. Det gjør heller ikke rene, stynetiske tekstiler dersom de er av høy kvalitet, presiserer Klepp.

- Produsentene bør teste seg fem til kvaliteter som ikke nupper. Når klær nupper mye er det på grunn av dårlig kvalitetsjekking i produksjonen, legger eksperten til.

Slik unngår du nupper

Har du et nytt plagg som er blitt nuppete bare noen uker etter kjøpet, er det helt naturlig å reklamere på plagget, mener Klepp.

- For å forebygge nupper på en hjemmestrikket genser, er det best å prioritere garn med mest mulig glans, spenst og styrke fremfor mykhet. Hold deg til rene materialer, tipser hun videre.

Rak over med barberhøvel

Men så er det også slik at selv dyre strikkeplagg av tilsynelatende god kvalitet kan bli nuppete når de brukes hyppig over lengre tid. Da vil du selvsagt fjerne nuppene, og det kan du først og fremst gjøre ved å plukke de av for hånd.

Om genseren er dekket av masse og små nupper, er de vanskeligere å plukke av for hånd.

- Det finnes mange verktøy som fungerer som nuppefjernere, og vanlig nuppekam, tipser Klepp.

Men om du ikke har slike redskaper i hus, kan barberhøvel fikse biffen!

Barberhøvelen skal du helt enkelt rake over genseren med slik at den drar med seg nuppene som sitter fast på overflaten.

Det opplyser Siri Kirkeby, kundekonsulent hos SandnesGarn AS.

- Bare husk at om du skal benytte deg av barberhøvel som nuppefjerner, må du også være veldig forsiktig så du ikke skjærer over noen tråder, presiserer Kirkeby.

Også Klepp er godt kjent med barberhøvel-metoden, men har ikke testet den selv.

- Om du er lett på hånden, kan det nok gå helt fint med barberhøvel. Risikoen er kanskje at du får med deg litt for mye tråd, ikke bare nupper. Men for all del hull kan jo også repareres, kommenterer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer